‘Hillis wilde 10 miljoen afpersen van Paarlberg’

De in 2011 doodgeschoten crimineel Stanley Hillis (foto) heeft in 2010 aan de toenmalige advocaat van vastgoedman Jan Dirk Paarlberg laten weten dat hij 10 miljoen euro van Paarlberg wilde ontvangen. Dat staat in het boek Holleeders Onderwereld dat over twee weken verschijnt.

Getuige

Paarlberg zegt dit in 2010 gehoord te hebben op het kantoor van zijn toenmalige advocaten Bénédicte Ficq en Marnix van der Werf. Hij was daar om te spreken met een Nederlander. De man vertelde Paarlberg dat hij was benaderd door Willem Endstra en diens broer Haico met het verzoek om zowel Paarlberg als Willem Holleeder te liquideren (in respectievelijk 2002 en 2006). De man zei daar niet op in te zijn gegaan (toen Quote in 2012 het verhaal over een mogelijke moordopdracht naar buiten bracht ontkende de advocaat van Haico Endstra dit met klem).

Na afloop van dit schokkende gesprek over de moordopdracht liep Paarlberg met zijn advocaat Ficq naar buiten. Zij vertelde hem toen dat ze was benaderd door iemand die zei ‘een getuige’ voor de verdediging van Paarlberg te kunnen introduceren. Toen ze later met haar collega Nico Meijering deze “getuige” ontmoette bleek dit Stanley Hillis te zijn. Hillis had aan Ficq en Meijering laten weten dat Paarlberg aan hem 10 miljoen euro verschuldigd zou zijn. Ficq bevestigt dit in het boek Holleeders Onderwereld. Ze zegt dat zij en Meijering het gesprek met Hillis daarop direct beëindigden. Ze zegt in het boek zich ‘niet te willen lenen als een soort postduif in dit soort kwesties’. Ze deelde het verhaal van de ontmoeting met Hillis daarna met Paarlberg.

Witwassen

Paarlberg zegt in het boek dat hij het bericht over Hillis destijds in 2010 niet serieus nam. ‘Ik ken geen meneer Hillis en ik ben niemand 10 miljoen verschuldigd’, zegt hij indertijd gedacht te hebben. Er waren wel meer mensen in zijn leven geweest die iets dachten te kunnen claimen.

Paarlberg werd in dat jaar 2010 veroordeeld tot 4,5 jaar cel, onder meer wegens het witwassen van 17 miljoen euro die Willem Holleeder volgens de rechtbank had afgeperst van de criminele vastgoedinvesteerder Willem Endstra. Paarlberg heeft altijd vol gehouden dat het geen afpersing was en dat Endstra hem nog betalingen moest doen in verband met de afwikkeling van onroerend goed-zaken.

Deze informatie raakt ook aan het lopende Holleederproces waarvan het vonnis in juli wordt verwacht. Holleeder’s advocaat Sander Janssen zegt in reactie:

Dit is voor mij nieuwe en opmerkelijke informatie en en ook potentieel bijzonder belangrijk voor de zaak van Willem Holleeder. We beraden ons nog over de beste manier om hier een vervolg aan te geven.

(tekst gaat door onder reclame)

Telefoongesprek

Paarlberg zegt de link tussen Hillis en zijn witwaszaak pas te hebben gelegd toen het door Peter de Vries met Holleeder opgenomen telefoongesprek in 2019 naar buiten kwam. Daarin zegt Holleeder dat Endstra had bedacht dat in zijn betaling (van 17 miljoen) aan Paarlberg 10 miljoen voor Hillis zou zijn bestemd. Hillis had geld door Endstra laten beleggen en eiste dat terug. Dat correspondeert met de nieuwe informatie over de eis van Hillis.

Endstra had bedacht dat zijn betalingen aan Paarlberg eigenlijk voor Hillis zouden zijn, die dat dan later van Paarlberg zou kunnen afpersen. Dat zei Holleeder in 2011 in het telefoongesprek met De Vries. Volgens hem had Paarlberg geen idee van het plan van Endstra om Paarlberg te gebruiken. Holleeder zei in dat gesprek:

Dus heeft ie [Endstra] een constructie bedacht. Van weet je wat, we spannen Paarlberg voor het karretje, die heb toch alleen maar buitenlandse vennootschappen, daar gaan we geld naartoe overmaken en vanuit daar maken we het over naar die criminelen en dan blijf ik, blijft hij er buiten. (…) En daar moest Paarlberg voor ingezet worden. Het was dus een idee van Endstra om daarvoor Paarlberg te gebruiken.

Holleeder zegt Paarlberg in een hotel in Londen te hebben aangesproken over Hillis’ aanspraken. Paarlberg ontkent trouwens Holleeder daar ontmoet te hebben. Overigens is het geld nooit bij Hillis of Holleeder terechtgekomen. Het is opgegaan in Paarlberg’s bedrijven.

Holleeders Onderwereld, dat 25 april verschijnt, bevat meer verrassingen over de onderzoeken naar de hoofdpersonen in de Amsterdamse onderwereldoorlog. Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol kreeg als enige journalist inzage in het volledige dossier over de zes levensdelicten die aan Holleeder ten laste worden gelegd.

Zie: