Hilversum krijgt geweld niet onder controle

De gemeente Hilversum heeft honderdduizend euro uitgetrokken om met camera’s en extra beveiligingsmensen het uitgaansgeweld te stoppen. Sinds april dit jaar zijn zeker twintig mensen slachtoffer geworden van zware mishandelingen.

De mishandelingen lijken elke keer volgens min of meer hetzelfde patroon te gaan: de daders spreken het slachtoffer aan op straat, waarna er een woordenwisseling volgt. De daders slaan of schoppen dan vanuit het niets de slachtoffers neer.

Er zijn meerdere arrestaties verricht na de mishandelingen. Voor de mishandeling van twee meisjes begin deze maand werd donderdag een 19-jarige Amsterdammer aangehouden. Daarvoor had een 20-jarige man uit Amsterdam zich al gemeld bij de politie.

Maar daarmee lijkt er nog geen einde te zijn gekomen aan de reeks. Vermoedelijk zijn er meerdere dadergroepen actief. De nieuwe maatregelen, een proef die een half jaar zal duren, moeten wel een einde maken aan het geweld.

‘Cameratoezicht kan helpen om een veilig uitgaansgebied te creëren, maar het is geen wondermiddel’, aldus burgemeester Pieter Broertjes in De Telegraaf. ‘De combinatie van maatregelen is belangrijk. Horeca, politie, gemeente en uitgaanspubliek: met elkaar zijn we verantwoordelijk voor een fijne uitgaanssfeer.’

Lees ook:

Reeks zware mishandelingen in Hilversum