Dna-sporen naar Brinks-verdachten

Minstens twee verdachten van de Brinks-overval in Amsterdam-Zuidoost komen uit Amsterdam, dat zegt de onderzoeksleider van de politie in de papieren Telegraaf. ‘Ze zijn misschien niet de hoofdverdachten maar hebben in onze ogen minimaal belangrijke bijrollen vervuld.’ Bob Schagen vertelt verder dat de crash van de vluchtauto op 19 juni, bij Waardenburg belangrijke sporen achterliet. Daar werd de buit deels overgeladen en maakten de daders gebruik van mobiele telefoons.

 

Schagen: ‘Dat ongeluk leverde ons uiteindelijk veel bruikbaar bewijsmateriaal op. In het wrak vonden we forensische sporen én we konden belangrijke gegevens van een gsm telefoon van de overvallers achterhalen. Enkele aanwijzingen over de gecrashte vluchtauto en de gekaapte Hyundai i10 zijn zo bruikbaar, dat we een mogelijke verdachte uit die vluchtauto in het vizier hebben.’

Op 20 december is een 25-jarige Amsterdammer gearresteerd, maar de zaak is daarmee nog niet opgelost. Op 20 oktober vorig jaar is ook een verdachte aangehouden, maar die was waarschijnlijk niet op de plaats delict aanwezig.

De recherche heeft vastgesteld dat de dadergroep op veel plekken rond de Brinks-vestiging is waargenomen. Al die plaatsen zijn met succes afgezocht op forensische sporen, met name ook dna. 

De daders bleken volgens De Telegraaf toch grote fouten te hebben gemaakt.

‘Dit waren keiharde gangsters,’ zegt politiechef Schagen. ‘Maar stap voor stap komen we dichterbij. Uit ervaring weten we wel dat we altijd moeten waken voor teveel optimisme, maar dit onderzoek biedt echt heel veel perspectief.’

‘Een directe lijn met de Scarfacebende is er niet, maar misschien komen we ooit uit op een dun stippellijntje.’

‘Doorbraak in Brinks-onderzoek’ 

Verdachte Brinks-overval aangehouden