IJshockeysticks wel, knuppels niet

De Amerikaanse Transport Security Administration (TSA) gaat over wat wel en wat niet mee mag aan boord van het vliegtuig in de VS. De regels van de TSA zijn ook belangrijk voor Nederlandse reizigers, omdat de TSA-richtlijnen vaak worden overgenomen in Europa. Welke artikelen kunnen door terroristen in de cabine als wapen worden gebruikt en welke voorwerpen zijn onschuldiger? De hoofdman van de TSA – met de opmerkelijke naam John S. Pistole – vindt dat ijshockeysticks geen wapen zijn.

Biljartkeus toegestaan

Kennelijk bezoekt Pistole niet vaak ijshockeywedstrijden. Of het moet zijn dat hij vermoedt dat terroristen nooit ijshockey spelen of nimmer een ijshockeystick gebruiken. In  ieder geval mogen vanaf 25 april ijshockeysticks, golfclubs, lacrosse-rackets en biljardkeus mee op reis in het vliegtuig. Belangrijk voor golfers: slechts twee clubs per vlucht zijn toegestaan in de cabine, niet meer. Er is goed nieuws voor Nordic walkers: skistokken zijn binnenkort ook toegestaan.

Honkbalknuppels zijn volgens Pistole op dit moment nog te gevaarlijk om mee te mogen in de cabine.

Volgens de TSA is de beslising het gevolg van ‘een verbeterd begrip van de inlichtingen die momenteel beschikbaar zijn’. Ook verbeterde technologie en dito data-analyse speelt een rol.

Nagelschaartjes?

Een andere verlichting van het veiligheidsregime in de VS gaat over de zakmessen. Kleine zakmessen met een lemmetlengte van minder dan 5,99 cm (en niet breder dan 1,27cm) worden toegestaan. Voorwaarde is wel dat het lemmet niet “gesloten” kan worden. Hiertegen is door de vakbond van luchtvaartpersoneel vergeefs geprotesteerd.

Box cutters zoals Stanley-messen zijn nog altijd uit den boze, evenals flesjes water en gelverpakkingen met een inhoudsgewicht van meer dan 96,38 gram. Over kleine (nagel)schaartjes vinden we niets op de lijst van de TSA. Ook de vraag of veldhockeysticks uit den boze zijn, blijft onbeantwoord. Tennisrackets mochten altijd al mee in de cabine.

Zie ook:

Bodyscanner simpel gefopt