Hoe crimineel is Haico Endstra?

Zelf presenteert Haico Endstra zich het liefst als een frisse zeezeiler die na de dood van zijn broer Willem noodgedwongen aan het roer kwam te staan van diens zakenimperium. Maandblad Quote ontdekte – in een maandenlang onderzoek samen met Crimesite – dat Haico Endstra wel degelijk een actieve rol vervulde in de zaken van zijn broer.

 

Hoewel al langer bekend is dat Haico door Holleeder ‘het eekhoorntje’ werd genoemd – ‘omdat eekhoorntjes verzamelen en verstoppen’ – blijkt dat nu ook Mink Kok er eenzelfde lezing op nahoudt. Die verklaarde, voordat hij op vakantie naar Libanon ging en vervolgens gearresteerd werd, bij de recherche over zijn vriendschap met Willem Endstra. De topcrimineel en de onderwereldbankier correspondeerden met elkaar; vlak voor zijn dood zou Willem hem een brief van maar liefst 32 kantjes hebben geschreven waarin hij schreef ‘dat Haico wist wat er allemaal speelde.’

In het criminele circuit wordt nog altijd volop gespeculeerd hoeveel geld er nog steeds in buitenlandse kluizen ligt en op voor de Nederlandse justitie onvindbare buitenlandse nummerrekeningen staat. Schattingen lopen uiteen van twintig tot tweehonderd miljoen euro en de broers Willem en Haico Endstra zelf lieten niet na geregeld te pochen over de hoeveelheden cash die ze tot hun beschikking hadden.

Een voormalige zakenrelatie: ‘De Endstra’s schepten altijd op dat ze een bankkluis in Zwitserland hadden die zo vol met bankbiljetten lag, dat de deur niet meer dicht kon. Net als bij Dagobert Duck’. Ook twee bankmedewerkers van Advisa Treuhand in Liechtenstein vertelden justitie – toen ze door het OM werden gehoord inzake Paarlberg – dat ze Haico Endstra al vijftien jaar kennen. Bezoekjes waarbij hij tonnen cash opnam, vormen geen uitzondering. Zelf heeft Haico bij justitie altijd volgehouden dat de contante opnamen voor Willem Holleeder waren. Maar wanneer hij in verhoren hier kritische vragen over krijgt en eveneens wordt gehoord over bepaalde betalingsopdrachten, lijkt hij al zijn bezoekjes spontaan vergeten.

Zie verder Quotenet.

Lees ook:

Endstra verloor KG van Quote

Kantoor Haico Endstra afgeluisterd