Hoe Dikke Charles terug op de Wallen kwam

Hij werd tientallen jaren de ‘Koning van de Wallen’ genoemd, Charles Geerts, alias Dikke Charles. Tot hij door de gemeente Amsterdam de buurt uit werd gejaagd met een oprotpremie van 25 miljoen euro. Nu is hij terug, via een U-bocht.

Midden jaren negentig probeerde het gemeentebestuur het Wallengebied schoon te vegen. De omstreden en ‘criminogene’ vastgoedbaas Charles Geerts stond bovenaan het lijstje van de gemeente. Ondermeer omdat hij had samengewerkt met hasj-tycoon Klaas Bruinsma. Geerts moest weg om ruimte te maken voor bonafide ondernemers.

Oprotpremie

De gemeente bood Geerts 25 miljoen euro voor zijn panden in de hoerenbuurt en die accepteerde dat. Hij vertrok uit het beruchte postcodegebied ‘1012’. Maar intussen is hij weer terug in het gebied, meldt het Financieel Dagblad (registratie vereist) vandaag. Via een omweg heeft hij weer financieel voet aan de grond in de Amsterdamse rosse buurt. Een coffeeshop in Amersfoort blijkt de schakel te zijn tussen de miljoenen van Dikke Charles en de Amsterdamse Wallen.

Hypotheek

Geerts blijkt een grote hypotheek van 1,9 miljoen euro te hebben verstrekt aan de Amersfoortse coffeeshop ’t Klavertje. Die heeft op zijn beurt (via een tussenliggende vennootschap) weer belangen in twee Amsterdamse coffeeshops in het 1012 gebied. Het gaat om coffeeshops Rusland en Happy People. Overheidsgeld voor de schoonmaak van de Wallen staat zo via een U-bocht toch weer in verband met de softdrugshandel op de Wallen, schrijft het FD.

Reactie

De advocaat van Charles Geerts, Han Jahae, laat aan het FD weten dat de geldlening van Geerts ‘geenszins in strijd is met de afspraken die indertijd gemaakt zijn met de gemeente Amsterdam’. De gemeente Amsterdam zegt desgevraagd niet over de zaak in detail te kunnen treden. ‘Maar dit roept uiteraard vragen op’, aldus de woordvoerder.