Hoe El Chapo naakt met zijn minnares door een tunnel moest vluchten (VIDEO UPDATE)

Donderdag werden tijdens het proces tegen El Chapo, 2 getuigen gehoord: DEA-agent Victor Vazquez en minnares Lucero Sánchez López (foto). Ze vertelden hoe El Chapo in 2014 via een riooltunnel (toegang onder een badkuip) uit zijn onderduikadres moest vluchten. En over een pistool ingelegd met diamanten en plastic bananen vol coke.

Het was een ongemakkelijke getuigenis van Lucero Sánchez in de rechtbank in Brooklyn. Ze had een zenuwtic door de stress en vermeed oogcontact met haar voormalig minaar Joaquín Guzmán Loera en diens vrouw, Emma Coronel. Laatstgenoemde speelde wat met haar haar en forceerde een glimlach toen er allerlei romantische sms-berichten tussen El Chapo en zijn minnares in de rechtszaal werden geprojecteerd.

In bed

Nadat Sánchez, een voormalig Mexicaans juriste die op haar 21-ste verliefd was geworden op El Chapo, in de rechtszaal in huilen was uitgebarsten, vertelde ze over hun wonderbaarlijke ontsnapping in 2014. Op 17 februari van dat jaar lag ze om 4 uur ’s ochtends met de drugsbaron nog in bed in een hide out in de Mexicaanse stad Culiacán, toen de persoonlijke assistent van El Chapo de slaapkamer binnen kwam stormen. Hij vertelde dat Mexicaanse mariniers voor de deur stonden. Tegelijkertijd hoorde Sánchez een geweldig lawaai en het gedreun van een stormram tegen de buitendeur.

Badkuip

El Chapo rende naakt naar de badkamer onderwijl schreeuwend naar Sánchez dat ze hem moest volgen. Onder de badkuip bleek een houten trap toegang te verschaffen tot een tunnel, die was aangesloten op een rioolstelsel. Het was aardedonker in de tunnel, zeker nadat de persoonlijke assistent de badkuip weer had teruggeplaatst waardoor de vluchtroute werd verborgen. Ondertussen liepen de naakte El Chapo en zijn minnares half gebogen door het smerige, modderige rioolwater dat tot kniehoogte kwam. ‘The only thing I could see was complete darkness. For me it was horrible. It was hot, humid and filed with mud’ aldus Sánchez in de rechtbank. Zo renden ze gedurende een uur door het rioolstelsel, om uiteindelijk bij een rivier weer bovengronds te komen. (Tekst loopt door onder de foto.)

Het huis in Culiacán, waarvanuit El Chapo en zijn minnares ontsnapten.

Diamanten

Bij de doorzoeking van het onderduikadres vonden de Mexicanen onder andere kratten met plastic bananen. In het fruit was cocaïne verstopt. Ook troffen de mariniers een granaatwerper en een met diamanten ingelegd pistool aan, dat onmiskenbaar aan El Chapo toebehoorde, gezien de initalen JGL (Joaquín Guzmán Loera). (Tekst loopt door onder de foto.)

Strandkleding

Een week later na de inval in Culiacán wisten de opsporingsdiensten El Chapo te traceren in strandhotel Miramar in Mazatlán. Dat was vooral te danken aan het feit dat de Amerikanen de telefoonberichten van de drugsbaas en zijn inner circle konden lezen. (Zie ook het artikel ‘Dit zei El Chapo door zijn beveiligde telefoon‘.) El Chapo verbleef samen met zijn vrouw Emma Coronel en de tweeling in het hotel. Vermomd in strandkleding (korte broeken en fleurige shirts) en met surfboards onder de arm onderzochten Mexicaanse agenten het Miramar-hotel.

777 – confirmado Vic

Het leidde uiteindelijk tot een nachtelijke inval. De Amerikaanse DEA-agent Victor Vazquez bleef in de lobby van het hotel achter terwijl Mexicaanse mariniers de vluchtende El Chapo in een keldergarage wisten te arresteren. ‘777 – confirmado Vic’ kreeg Vazquez in de lobby door. ‘Toen wist ik dat ze Guzmán te pakken hadden’ aldus de DEA-agent in de rechtszaal. ‘Ik liep naar de plek waar ze hem vasthielden en trof hem daar aan op zijn knieën, omringd door mariniers. “Eres tu” zei ik tegen hem, jij bent het.’

Binnen een jaar zou El Chapo uit de gevangenis weten te ontsnappen – en weer via een tunnel. (Onder de afbeelding 2 video’s: een van het interieur en een video van de badkuip van het huis waaruit de drugsbaas naakt is weggevlucht.)

Foto van El Chapo, vlak nadat hij in de garage van hotel Miramar is opgepakt. Volgens de advocaten van de drugsbaas werd El Chapo mishandeld tijdens zijn arrestatie.