Hoe herken je de psychopaat?

Je vertrouwt je nieuwe buurman niet helemaal. Hij is eng, kijkt gek uit zijn ogen. Zou hij een psychopaat kunnen zijn, een volgende Hannibal Lecter? Onderzoekers die met echte psychopaten werken, hebben na talloze interviews de volgende handige lijst met handige symptomen van psychopathie samengesteld, aldus de website Faqts. Knoop dus een praatje aan met je buurman en:

* Breng het gesprek op eten. Vraag je buurman wat hij gisteravond heeft gegeten. De gemiddelde psychopaat spreekt twee keer zo lang als een gewoon mens over eten en haalt veel meer details aan over bereiding, tekstuur en smaak. Zie vooral ook de video hieronder.

* Breng het gesprek op geld of een ander bezit. Psychopaten hechten veel belang aan bezit en materiële dingen en zullen eindeloos vertellen over wat ze allemaal bezitten en hoe bijzonder hun bezittingen zijn. Ze kunnen liefkozend verhalen over geld.

* Luister naar hoe je buurman praat. Psychopaten hebben een vreemde voorkeur voor de verleden tijd. Zelfs als iets vijf minuten geleden is gebeurd, dan praat hij er over alsof het lang geleden is.

* Let op zijn gebruik van uhm. Als dat ingestudeerd lijkt, alsof hij bewust is dat hij zo nu en dan uhm moet zeggen, dan komt dat omdat psychopaten zo proberen ‘normale’ mensen te imiteren.

Het onderzoek bestond uit een computeranalyse van het spraakgedrag van 52 veroordeelde moordenaars. Daaronder 14 psychopaten die door de computer werden herkend aan hun spraakgedrag.

{youtube}BjGpcEA-FyE{/youtube}

Lees ook op Faqts:

Zwetende criminelen hebben pech

Misdaad beloont aandeelhouder

Nieuw politiewapen: autosmelter