Hoe huurmoordenaars agenten wilden vermoorden (VIDEO)

Primeiro Comando da Capital (PCC), zo heet de beruchtste gevangenisbende in Brazilië. De groepering is uiterst goed georganiseerd en ook volop actief buiten de muren van de gevangenis. Onlangs lekte uit dat een club huurmoordenaars van de PCC 12 agenten en medewerkers van een gevangenis wilden ombrengen. Ze gingen daarbij uiterst geraffineerd te werk.

Leden van de PCC deden eerst online research naar hun doelwitten. Ze keken onder andere op sociale media, maar ook op officiële websites van de overheid. De gedetailleerde informatie werd naar de leiders van de organisatie in de gevangenis gestuurd. Vervolgens observeerden andere bendeleden het doen en laten van de doelwitten, hun families, vrienden en collega’s. Soms ging dat zo ver dat enkele PCC-ers vermomd als medewerkers van een kabelbedrijf de huizen van de nietsvermoedende agenten en gevangenisbewaarders binnen gingen.

Soldaat

De operatie van de PCC werd door de autoriteiten ontdekt voordat de 12 doelwitten werden geliquideerd. De politie vermoedt dat de bende wel een slachtoffer heeft gemaakt: een 25-jarige soldaat. Er zijn 4 verdachten aangehouden, een van hen was nog maar 3 weken vrij.

Spectaculaire overval

De PCC werd opgericht in de jaren negentig en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste en best georganiseerde misdaadgroep van Brazilië. De groepering houdt zich onder andere bezig met drugs- en wapenhandel en is ook actief in Bolivia en Paraguay. De misdaadorganisatie deed onder andere in april 2017 van zich spreken met een spectaculaire overval in de grensstad Ciudad del Este in Paraguay, waarbij zo’n 40 miljoen dollar werd buitgemaakt. De 3 uur durende overval werd door ongeveer 50 bendeleden uitgevoerd waarbij auto’s werden opgeblazen en het hoofdkantoor van securitybedrijf Prosegur met automatische vuurwapens onder vuur werd genomen. De bende kreeg toegang tot de kluizen van het bedrijf door met explosieven de deuren op te blazen. Uiteindelijk vluchtten de criminelen met snelle boten naar Brazilië. Een agent kwam om het leven, verschillende anderen raakten gewond. Verschillende bendeleden werden na een vuurgevecht gearresteerd, 3 overvallers kwamen daarbij om het leven.

Naar verluidt zet de PCC zo’n 100 à 200 miljoen euro per jaar om.
Hieronder beelden van de overval op het kantoor van Prosegur in Paraguay.