Hoe lang blijven deze gevangenen nog leven?

In de Amerikaanse staat Arkansas zou de komende anderhalve week de doodstraf van zes gevangenen worden uitgevoerd. Een ongekend hoog aantal. De reden: de houdbaarheidsdatum van een van de drie middelen die in de dodelijke cocktail zit die de gevangenen krijgen toegediend, is bijna verstreken.

In Arkansas is de laatste twaalf jaar de doodstraf geen enkele keer uitgevoerd. De Republikeinse gouverneur Asa Hutchinson wil nu in elf dagen de doodstraf van zes gedetineerden laten uitvoeren. In Arkansas vindt executie van de doodstraf plaats door middel van het toedienen van een cocktail van gif. Omdat de houdbaarheidsdatum van een van die middelen eind april verloopt, wil Arkansas de doodstraf van zes gevangenen binnen elf dagen uitvoeren.

Uitgesteld

Een federale rechter heeft de executie van de betrokken gedetineerden echter voorlopig uitgesteld, zo werd dit weekeinde bekend. De staat Arkansas is tegen die beslissing in beroep gegaan, waardoor de kans bestaat dat de straf van de ter  dood veroordeelden alsnog voor eind april wordt uitgevoerd. Aanvankelijk ging het om een groep van acht gevangenen. De advocaten van twee van hen wisten via een andere rechter al eerder te bewerkstelligen dat hun cliënten van de ‘urgentielijst’ werden gehaald.

De groep van acht ter dood veroordeelden bestaat uit: (bovenste rij van links naar rechts): Bruce Ward, Don Davis, Ledell Lee, Stacy Johnson; (onderste rij van links naar rechts) Jack Jones, Marcel Williams, Kenneth Williams, Jason McGehee. (Tekst gaat na de afbeelding verder)

 

Bruce Ward, zestig jaar, (diagnose: paranoïde schizofrenie) vermoordde tiener Rebecca Doss.

Don Davis vermoordde in 1990 Jane Daniels in haar huis. Werd in 1993 ter dood veroordeeld.

Ledell Lee sloeg in 1993 zijn buurvrouw dood toen hij voorwaardelijk vrij was.

Stacy Johnson wurgde Carol Heath en sneed daarna haar keel door. Johnson ontkent de dader te zijn.

Jack Jones vermoordde boekhoudster Mary Phillips tijdens een overval; haar dochter overleefde ternauwernood.

Marcel Williams verkrachtte, beroofde en wurgde Stacy Errickson in 1994.

Kenneth Williams werd tot levenslang veroordeeld voor de moord op cheerleader Dominique Hurd, wist uit de gevangenis te ontsnappen en vermoordde in de buurt van de bajes een vrouw. Op de vlucht voor de politie die hem achtervolgde reed hij ook nog een chauffeur dood.

Jason McGehee was betrokken bij de dood van het vijftienjarige jongetje Johnny Melbourne.

Hier uitgebreide portretten van de ter dood veroordeelden (in het Engels).