Hoe voorspellen misdaad terugdringt

De politie kan door het voorspellen waar criminaliteit gaat plaatsvinden deze beter bestrijden. De Nationale Politie gaat na proefdraaien het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) landelijk uitbreiden.

Straatroof en inbraak

Het CAS kan voorspellen waar en wanneer misdrijven als straatroof en inbraak zullen plaatsvinden. Na de ontwikkeling van het systeem in Amsterdam in 2014 en een pilot in Groningen, Enschede, Hoorn en Den Haag, gaan ruim 90 basisteams met CAS werken. Het is uniek in de wereld dat een nationaal politiekorps dergelijke predictive policing landelijk inzet.

Heterdaad

Het systeem laat op een rasterkaart van Nederland in vakjes van 125 bij 125 meter zien op welke plaatsen en op welk moment de kans het grootst is dat misdrijven plaatsvinden. Dat wordt berekend op basis van allerlei kenmerken van de locaties en data over de werkwijze van criminelen. Op basis van prognoses kan de politie de capaciteit effectief inzetten. Dat werkt preventief, omdat criminelen door bijvoorbeeld surveillance geen inbraak zullen plegen. Maar er worden door het systeem ook meer criminelen op heterdaad betrapt.