Hoendiep-moorden: 25 jaar cel

De rechtbank in Groningen heeft de 41-jarige Sjeffie R. veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar voor gekwalificeerde doodslag op het echtpaar Lammert (70) en Marga (68) Westra uit Aduard. Zij werden in maart 2013 tijdens een proefvaart doodgeslagen op hun motorjacht Mailo op het Hoendiep in Groningen. R. ontkent betrokken te zijn bij de dood van het echtpaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden dertig jaar cel tegen de verdachte voor moord, maar de rechtbank veroordeelt R. voor gekwalificeerde doodslag.

In maart vorig jaar had de Rotterdammer Sjeffie R. een afspraak met het echtpaar Westra. De verdachte wilde hun boot kopen. R. geeft de afspraak toe, maar hij zegt nooit te zijn geweest. Hij is wel in de buurt gesignaleerd. Bij zijn aanhouding is bloed aangetroffen op zijn schoenen, spijkerbroek en trui. Een onderzoek door het NFI wijst uit dat het om bloed gaat van Lammert en Marchien Westra. R. zegt dat hij in de boot is geweest omdat er een alarm afging. 
Deskundigen zeggen dat de spatpatronen van het bloed erop wijzen dat het alleen op de kleding kan zijn gekomen ten tijde van het misdrijf.

Het echtpaar is met veel geweld op het hoofd geslagen en daarna overboord gegooid. Volgens de rechtbank in Groningen is verdachte R. daarvoor verantwoordelijk. De Rotterdammer moet 25 jaar de cel in.