Motorclubs: Nieuwe groeimarkt opsporing

War on Softdrugs in Nederland, terwijl in de VS juist tekenen van dooi zijn waar te nemen. Minister Opstelten van Justitie heeft aan de PvdA in het kabinet dan wel de wietpas moeten inleveren, zijn oorlog is nog niet verloren. Opstelten zal niet rusten voordat alle coffeeshops gesloten zijn en de wiet overal in Nederland door Holleeders in spe met opgeschoren bontkraagjes rondgescooterd wordt. Zijn droom: dat de wiet recht tegenover de (middelbare) scholen samen met pakjes coke en speed aan minderjarigen wordt verhandeld. 

Door Wim van de Pol

Vers hoera-verhaal van het Ministerie deze week, over de taskforce-softdrugs in Brabant. De Brabantse Taskforce B5 bestrijdt de georganiseerde criminaliteit die zich in de softdrugs heeft geworteld nadat de kleine telers uit de markt gedrukt werden door steeds fellere vervolging

De taskforce B5 is een samenwerking tussen politie, OM, Belastingdienst, FIOD en gemeenten en krijgt veel geld. Nu nog beter (maar niet goedkoper). Dus moet er ook hoog van de toren worden geblazen: het is een succesvol project dat het geld dubbel en dwars waard is.

Hoera: in het tweede jaar van haar bestaan heeft de taskforce ‘meer criminele netwerken aangepakt en meer crimineel vermogen ontnomen dan in het eerste jaar.’

Hoera: ‘In 2012 (van 1 januari tot 1 december) is een slag gemaakt om meer Brabantse criminele netwerken aan te pakken’. Kijk maar: ‘van 4 in 2011 naar 11 in 2012’. Het aantal ‘aangehouden verdachten’ is zelfs opgelopen naar ’62’.

Maar liefst 62, dat helpt tenminste, lijken de persvoorlichters te denken. Ze schrijven ook dat in Brabant nu ‘één integraal informatieplein is gevormd bij het RIEC’. Whatever.

Dat hoera-bericht deed me denken aan een goed bedoeld symposium aan de Universiteit van Utrecht van afgelopen woensdag. Het ging over motorclubs als Hells Angels en Satudarah. 

Ook de opsporing is een markt waar in ruil voor budget geleverd moet worden, door de ambtenaren. De groeimarkt is nu “bikers”. De zaal puilde uit van de ambtenaren. De sprekers waren in orde, maar er bleek een gepikeerde KLPD-man in de zaal te zijn die geërgerd opmerkte dat hij niet was uitgenodigd om te spreken. Terwijl er nu juist zoveel over bikers te vertellen viel door het KLPD.

De man bleek de leider te zijn van alle informatiepleinen, speerpunten en sub-speerpunten over motorclubs in heel Nederland en nam daarover telkens ruimer het woord.

‘Ik onderbreek u even’, zei de voorzittende hoogleraar op zeker moment, ‘maar wat kunnen we nu snel van uw aanpak merken, volgend jaar bijvoorbeeld?’

Meer en snellere informatiepleinen, zo was het antwoord. En: nieuwe samenwerking tussen RIE’s. Dan zullen er nog meer clubhuizen van MC’s kunnen worden gesloten, merkte een andere agent op, echt overal in heel Nederland.   

‘Het sleutelwoord voor de toekomst is ‘samen’ volgens minister Opstelten’, zo lazen we al in het hoera-bericht. De KLPD-man had die boodschap van ‘zijn’ minister goed begrepen. Het nieuwe speerpunt is ‘samen’ tegen de motorclubs. 

Het is allemaal marktwerking. Schietpartijen in Brabant leiden tot nieuwsberichten en politieke onrust. Opstelten zet dan de ketelmuziek in en komt met lekkers. De opsporing krijgt extra geld en een echte taskforce.

De nieuwe groeimarkt: de1% MC’s.

Alle MC’s de gemeenten uit, onder leiding van de KLPD-man. Na afloop van het symposium nam hij nauwelijks tijd voor zijn broodje, een jas onder zijn arm. Hij spoedde zich met een mapje onder de arm alweer naar de volgende vergadering. Volgend jaar weer een schaal hoger, voor hem.

Einde van het verhaal? Criminaliteit van motorclubs: onveranderd. Drugsgebruik en criminaliteit onder jongeren: stijgende.