‘Hoerenloper straffen bij uitbuiting’

Er moet een wetsartikel komen dat een hoerenloper die een prostituee bezoekt van wie hij het vermoeden kan hebben dat zij misbruikt wordt, strafbaar stelt. Dat bepleit Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, in een rapport aan het kabinet.

Uit het rapport blijkt dat het aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel onverminderd groot blijft. Het gaat voornamelijk jonge meisjes die in de prostitutie worden gedwongen.

Daarnaast worden sommige meisjes 'gerekruteerd' onder de 18, maar worden ze pas tot werken gedwongen als ze volwassen zijn. Vrijwillige prostitutie is dan legaal.

Prostituees kwetsbaar

Volgens Dettmeijer moet het besef groeien dat vrouwen die in de prostitutie werken, kwetsbaar zijn. 'De kwetsbaarheid van de branche maakt dat er een grotere verantwoordelijkheid ligt bij de gebruikers van de diensten in die branche.'

Dettmeijer wil daarnaast dat er een wet komt, waardoor de prostitutiebranche onder hetzelfde beleid vallen. Nu kunnen uitbuiters nog gebruik maken van verschillend beleid van gemeenten.

Dit voorstel werd eerder al ingediend, maar kwam niet door de Eerste Kamer omdat de senatoren zich zorgen maakten over de privacy van prostituees, die zich zouden moeten registreren. Dettmeijer is juist voor registratie, omdat dan contact kan worden gelegd met prostituees en signalen van mensenhandel eerder kunnen worden opgevangen.

Veertig procent minderjarig

 

Uit het rapport van Dettmeijer blijkt daarnaast dat een derde van de slachtoffers van uitbuiting de Nederlandse nationaliteit heeft. Bijna veertig procent van de Nederlandse slachtoffers is minderjarig.

Dettmeijer heeft de registraties van mensenhandel uit 2011 onderzocht. In totaal werden 337 Nederlandse slachtoffers geregistreerd, daarvan waren er 131 minderjarig. Waarschijnlijk ligt het aantal slachtoffers van mensenhandel in werkelijkheid veel hoger.