Hoeveel bewijs is er tegen Willem Holleeder? (VIDEO)

Donderdag hoort Willem Holleeder het vonnis in zijn zaak van de Amsterdamse rechtbank. Het Openbaar Ministerie eist levenslang tegen hem voor de opdracht tot vijf liquidaties waarbij zes doden vielen. Wim van de Pol, hoofdredacteur van Crimesite en auteur van de bestseller ‘Holleeders Onderwereld‘, blikt in een video-reportage vooruit en bezoekt de plaatsen delict.Video reportage: Vincent Verweij

Geschreeuw

Volgens Van de Pol is de zaak Holleeder een zeer ingewikkelde puzzel, omdat er vrijwel geen technisch bewijs (telefoontaps, DNA, etc.) is dat Holleeder’s betrokkenheid aantoont. Er zijn alleen getuigenverklaringen van mensen, veelal uit de onderwereld, die vaak moeilijk te doorgronden belangen hebben. En het veelbesproken boek van Astrid Holleeder, bevat voornamelijk negatieve karakterschetsen van haar broer. ‘Er wordt veel geschreeuwd, gedreigd en gescholden door Willem Holleeder, maar dat levert geen bewijs voor moord’, zegt Van de Pol. ‘De verklaringen van de zussen ondersteunen vooral elkaar, maar vinden weinig steun in de rest van het bewijs’.

Dino Soerel

In drie zaken ligt er zo weinig bewijs en zijn er zoveel alternatieve scenario’s, dat het maar de vraag is of Holleeder daarvoor veroordeeld wordt, denkt Van de Pol. Het gaat om de moorden op Willem Endstra, Cor van Hout (met Robert ter Haak) en John Mieremet. De moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman vormen wel een groot probleem voor Holleeder. Omdat Dino Soerel in de Passagezaak al veroordeeld is door het gerechtshof in Amsterdam, op grond van vrijwel hetzelfde bewijs, zal Holleeder waarschijnlijk als mede-dader worden gezien door de rechtbank. Bij twee bewezen verklaringen, hangt Holleeder een levenslange straf boven het hoofd.

Zie ook: Crimesite Dossier Holleeder

Bestel het boek Holleeders Onderwereld op Bol.com