Hoeveel zebra’s zijn er in de haven?

De nieuwe douanier die in de Rotterdamse haven verdacht wordt van doorlaten van cocaïnezendingen is Gertie V., zo heeft een bron aan Crimesite bevestigd. Dat is een collega van Gerrit G. van de afdeling pre-arrival, die bijna een jaar geleden werd gearresteerd.

Door @Wim van de Pol

Op de afdeling pre-arrival op de Laan op Zuid in Rotterdam bepalen douane-medewerkers welke containers worden gecontroleerd en welke vrij komen te staan om van het haventerrein te worden afgereden. Dat biedt mogelijkheden voor doorlaten van drugs. Gerrit G. wordt in verband gebracht met onder meer (onderschepte) zendingen van 3.000 en 400 kilo. Op 17 april 2015 is G. aangehouden. Uit zijn dossier dat Crimesite heeft ingezien blijkt dat de recherche meer corrupte “zebra’s” op het spoor is.

Streep

Op 20 april 2015 wordt G. onwel tijdens het luchten op het politiebureau in Rotterdam. Hij zou last hebben van zijn hart en ziet er volgens de politie-verbalisanten ‘angstig’ uit. Hij zegt dat ze ‘zijn gezin gaan vermoorden’. Hij zei ook, wijzend op zijn schouder:

Ik ben niet de enige streep want er zijn er meer ook op mijn afdeling.

De rechercheurs informeren dan al of G. de nu verdachte Gertie V. bedoelde.

Zebra’s

Gerrit G. legt verschillende verklaringen af maar noemt of bevestigt geen namen van andere “strepen” of “zebra’s”. Later zegt hij hij wel dat de criminele groepen die hem betaalden ‘meerdere strepen’ kenden. Over die andere strepen zei G.:

Oké, die controleerden u?

G: Dat werd gezegd.

En die andere strepen zijn de eh…

G: Er zijn andere “zebra’s” in de kudde zeg ehh maar.

Zebra’s, dat zijn er dus meer dan één?

G: Daar hebben we het vanmiddag toch over gehad?

Ja, op uw afdeling had u er één toch?

G: Op mijn afdeling ja, maar we hadden het toch over meerdere mensen gehad? Of niet?

(…)

Wilt u zeggen dat de Zebra’s u controleren?

G: Die kunnen zien wat ik doe ja. Die kunnen allemaal zien wat ik doe.

Liquidaties

Bij de Douane in Rotterdam spelen dus kennelijk meerdere problemen met corruptie, en mogelijk ook op hoger niveau. De nu aangehouden Gertie V. is de eerste ambtenaar die sinds de arrestatie van Gerrit G. is opgepakt.

Het onderzoek door het Openbaar Ministerie in Rotterdam naar de verschillende groepen die met Gerrit G. en anderen containers met cocaïne wisten te importeren dijt uit naar een hele bundel onderzoeken. Er zijn ook verbanden met liquidaties zoals de vergismoord op Rob Zweekhorst en de moord op Rinus Moerer. De verschillende verdachten zoals Dennis van den B., René F. en Henk E. stonden in contact met Gerrit G. zo is gebleken. Maar hadden zij ook contacten met andere zebra’s? Stond Gertie V. in contact met de dezelfde drugscriminelen als Gerrit G.?

Opgeknipt

De advocaat van Gerrit G. gaat vragen om het dossier van Gertie V. te voegen in zijn zaak. Jan-Hein Kuijpers:

Ik lees alles steeds in de krant. Ik ben het overzicht over alle onderzoeken, drugsvangsten en liquidaties kwijtgeraakt. Alles wordt opgeknipt door het Openbaar Ministerie. Het wordt willens en weten verbloemd. Dat kan niet.

Overigens werd de aanhouding van Gertie V. woensdag bekendgemaakt door het functioneel parket. Dat is niet het parket dat het onderzoek naar Gerrit G. uitvoert, dat loopt in Rotterdam.

Gerrit G. en Dennis van den B. zijn op vrije voeten. René F. en Henk E. zitten in voorlopige hechtenis.

Zie ook:

Verdachte coke-zaak uitgeleverd door Argentinië

Coke-verdachte wil verklaren om hechtenis

Verdachte mega-zaak overleefde schietpartij