Advies hof: eerder tbs in doodslag Andijk

De 33-jarige Michel S. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging wegens doodslag op de transgender Michelle Koek, in 2014. Het gerechtshof Amsterdam adviseert de minister voor Rechtsbescherming om hem al per 1 mei 2018 te laten behandelen.

Conflict

Het hof denkt dat daarmee de kans op recidive zo laag mogelijk zal zijn.

De rechtbank veroordeelde S. tot dezelfde straf, mededader en zwager Jawed H. is veroordeeld tot 9 jaar cel, hij trok zijn hoger beroep in.

S. ging op 29 april 2014 met zijn zwager naar de woning van Koek in Andijk. Ze hadden een zakelijk conflict met de vrouw, waarin deze niet wilde toegeven. Ze stuurde de twee weg.

Explosie

Jawed H. sloeg de vrouw toen tegen het hoofd. Dat was de opmaat tot wat het hof noemt een explosie van gewelddadigheden waardoor Koek ‘op buitengewoon brute en gruwelijke wijze’ om het leven is gebracht. Volgens het gerechtshof kan het niet anders dan dat het slachtoffer vreselijk heeft geleden totdat zij bewusteloos raakte of overleed.

Verminderd toerekenbaar

Bij Michel S. is volgens deskundigen sprake van een veelvormige ziekelijke stoornis, te weten ADHD en afhankelijkheid van verschillende soorten drugs. Ook is er een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens in de vorm van een antisociale persoonlijkheidsstoornis geconstateerd met kenmerken van psychopathie. De onderzoekers adviseerden het ten laste gelegde feit in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen. Het gerechtshof heeft dit advies overgenomen, evenals hun advies de maatregel tbs met dwangverpleging op te leggen.

Verslechterd

Het hof vindt dat S. eigenlijk langdurig naar de cel moet voor de gruwelijke doodslag. Bovendien is hij eerder meermalen veroordeeld voor het plegen van geweldsdelicten en aan hem was in 2012 een ISD-maatregel opgelegd.

Volgens de geraadpleegde deskundigen lijkt de psychische toestand van S. tijdens zijn detentie te zijn verslechterd. Mede ter voorkoming van recidive adviseert het hof daarom de minister voor Rechtsbescherming dringend om de maatregel van tbs met verpleging bij vervroeging te starten en wel op 1 mei 2018.

Zie ook:

Tot 11 jaar geëist om doodslag Michelle Koek

Tweede verdachte moord Michelle Koek