Hof: celstraf voor lekken staatsgeheimen

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag in hoger beroep twee voormalige ambtenaren van de AIVD, een vrouw en een man, tot gevangenisstraffen veroordeeld van zestien en acht maanden. Het hof acht bewezen dat beide verdachten zich in 2009 schuldig hebben gemaakt aan lekken van staatsgeheime informatie naar een journaliste van De Telegraaf.

De vrouw wordt eveneens veroordeeld voor het thuis aanwezig hebben van staatsgeheime documenten. Tegen de vrouw was een straf geëist van 3 jaar cel waarvan 15 maanden voorwaardelijk en tegen de man eiste de advocaat generaal in hoger beroep een straf van 2 jaar waarvan 11 maanden voorwaardelijk.

De Telegraaf heeft de betreffende informatie verwerkt in een artikel met de titel ‘Beveiliging fors opgeschroefd. Dalai Lama bedreigd’, dat op 4 juni 2009 is gepubliceerd. Na de eerste publicatie in de bekende ochtendkrant werd de telefoon van de journaliste afgeluisterd. Mede op basis van de inhoud van de getapte telefoongesprekken kon het tweetal op 18 juni 2009 worden aangehouden.

In 2010 zijn beide verdachten nog vrijgesproken door de rechtbank.