Hof geeft York M. ook 15 jaar cel (UPDATE)

Voor het beschieten van de Amsterdamse rechtbank en poging tot doodslag op een 17-jarige jongen in Amsterdam krijgt de 27-jarige York M. van het gerechtshof vijftien jaar cel. Dat is dezelfde straf als eerder door de rechtbank opgelegd. Medeverdachte Omar T. (26) kreeg twee jaar cel, lager dan de vijf jaar die de rechtbank hem opgelegd had.

De advocaat-generaal had tegen M. ook vijftien jaar geëist. M. beschoot het gerechtsgebouw in Amsterdam in 2011 met een antitankwapen, waarbij niemand gewond raakte. Omar T. was volgens het hof niet betrokken bij het schieten, maar wel bij het voorhanden hebben van het wapen. Omdat de beschieting ’s nachts plaats had, was er volgens de rechters geen sprake van levensgevaar voor mensen. Er was in toren E niemand aanwezig.

M. is ook weer veroordeeld voor poging tot doodslag op een 17-jarige jongen en verboden wapenbezit. M. beschoot de jongen ’s nachts in de Ferdinand Bolstraat van dichtbij met een pistool, waarna deze ernstig gewond raakte. Al met al krijgt M. van het hof de maximaal mogelijke gevangenisstraf. Het hof vindt deze straf zonder meer passend gelet op de ernst van de feiten en de omstandigheden. Met name de poging tot doodslag, die volgens het hof doet denken aan een koelbloedige executie, wordt M. zwaar aangerekend. Ook heeft M. van enig inzicht over de ernst van het feit of spijt jegens het slachtoffer geen blijk gegeven, aldus het hof.

Zie ook:

Verdachten aanslag Belserang vrij (UPDATE)

Mede-verdachte Belserang-zaak bekende politie

15 jaar voor aanslag rechtbank en schietpartij