Hof: Holleeder kreeg afpersgeld Endstra niet

Het gerechtshof in Amsterdam heeft in een arrest in de ontnemingszaken van Jan Dirk Paarlberg en Willem Holleeder bepaald dat Paarlberg het geld dat Willem Holleeder volgens de rechter van Wim Endstra heeft afgeperst moet terugbetalen.

Vervolgprofijt

Die 17 miljoen euro is volgens het gerechtshof via verschillende overboekingen van Endstra op rekeningen van bedrijven van Paarlberg terechtgekomen en Holleeder heeft daar nooit de beschikking over gekregen. Dat leidt ertoe dat Paarlberg nu in totaal ruim 24 miljoen euro aan de Staat moet betalen voor zijn rol bij het witwassen van afpersingsgeld.

Paarlberg betaalt extra omdat het geld is vermeerderd in waarde, het zogenaamde vervolgprofijt, en ook omdat hij voordeel heeft gehad uit heling. Het hof heeft een lager bedrag dan de rechtbank bepaald omdat het minder vervolgprofijt vaststelt en een aftrek toepast in verband met de overschrijding van de redelijke termijn.

900.000 euro

Holleeder moet wel wat betalen: bijna 900.000 euro. Het gerechtshof Amsterdam vindt dat Holleeder dat heeft verdiend door hasjhandelaar en vastgoedhandelaar Kees Houtman af te persen.

De rechtbank Haarlem bepaalde eerder dat Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de Staat moest voldoen, een bedrag dat het Openbaar Ministerie ook in hoger beroep had gevorderd.

Zie arrest van Holleeder en Paarlberg.

Zie ook:

OM eist opnieuw 18 miljoen van Holleeder