Hof: inzet ‘pedolokker’ mag niet

De politie mag tijdens het opsporen van een pedofiel geen gebruik maken van een zogenaamde ‘pedolokker’. Dat heeft het hof in Den Haag dinsdag bepaald. Een 38-jarige man mag niet vervolgd worden want bij hem had de politie gebruik gemaakt van zo’n ‘pedolokker’.

Het gerechtshof in Den Haag moest zich gaan buigen over de principiële vraag: Mag de politie een zogenaamde ‘pedolokker’ inzetten om een pedofiel op te sporen?

Het gaat erom dat een medewerker van de politie zich op het internet voordoet als een jongen of meisje van jonger dan zestien jaar en zo contact met een pedofiel uitlokt. Als de volwassene dan een afspraak wil maken met de minderjarige blijkt het niet te gaan om een kind van jonger dan zestien, maar om een volwassenen van de politie.

Op die manier wil de politie een pedofiel kunnen opsporen. Volgens het hof in Den Haag maakt de pedofiel in kwestie in werkelijkheid een afspraak met een volwassenen dus is het niet strafbaar wat hij doet. De rechtbank deed eerder ook al diezelfde uitspraak in de zaak tegen de 38-jarige verdachte.

De man had via een chatbox contact gezocht met een jongen van dertien, in werkelijkheid de ‘pedolokker’ van de politie. Hij werd aangehouden toen het niet bleek te gaan om een jongen van dertien, maar om een opsporingsambtenaar. Volgens het Hof valt de man niets te verwijten.