Hof laat Lawalata-verdachte vrij

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag de vrouwelijke verdachte (38) van de moord op Nikki Lawalata (27) op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar onder meer van het wegmaken van het lijk van Lawalata. De rechtbank vond eind vorige maand dat de vrouw zeker 90 dagen langer in voorlopige hechtenis moest blijven zitten. De vrouw ging daar tegen in beroep bij het gerechtshof.

De vrouw blijft wel verdachte. Tegen De Telegraaf zeggen de advocaat Richard Korver en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dat het hof met de invrijheidstelling een grote fout maakt. 'Het hof heeft ten onrechte aangenomen dat iemand daarvoor niet in voorarrest kan worden gehouden', zegt Korver. 'Dat is sinds 1 juli van dit jaar wel het geval'. Er is geen mogelijkheid tot hoger beroep. Het OM laat weten 'hogelijk verbaasd' te zijn, 'In onze optiek is zij niet correct, gezien de wetgeving.' De vrouw blijft wel verdachte.

Het hof vindt dat er wat betreft moord en diefstal ten aanzien van de vrouw onvoldoende bewijs is. Ten aanzien van de lijkverberging zegt het hof dat voor dat feit geen voorlopige hechtenis is toegelaten. Maar dat zou onjuist zijn.

De vriend van Nikki Lawalata heeft ruim twee maanden vastgezeten in deze zaak. Hij was al eerder vrijgelaten en ook hij is nog verdachte. Het stoffelijk overschot van Nikki Lawalata is op 4 september gevonden langs de Torenvalkweg in Lelystad. Ze was toen al enkele dagen vermist.