Hof laat ‘moordverdachte’ vrij

De 28-jarige Mounir K. is dinsdag door het gerechtshof in Amsterdam op vrije voeten gesteld. Dat hebben zijn advocaten Jan-Hein Kuijpers en Yannick Quint desgevraagd bevestigd tegenover Crimesite. Vorige week, 28 januari, eiste het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep acht jaar cel tegen K. in verband met een dodelijke drugsdeal op 24 mei 2011 op de Anthony Fokkerweg in Amsterdam. Eerder werd K. door de rechtbank veroordeeld tot negen jaar voor doodslag.

Mounir K. (28) zou in mei 2011 betrokken zijn geweest bij een uit de hand gelopen drugsdeal. Daarbij werd een Poolse man (22) doodgeschoten.

XTC

Volgens het OM heeft K. de Pool doodgeschoten omdat hij samen met een aantal andere verdachten de groep Polen wilde rippen. De rechtbank was daar in november 2012 ook van overtuigd en veroordeelde K. voor doodslag. De verdediging, advocaat Jan-Hein Kuijpers, heeft echter altijd gezegd dat K. uit noodweer handelde, omdat de Polen juist hem wilden rippen van zijn 9927 xtc-pillen en bijna 2 kilo hasj.

Vrij

Het gerechtshof lijkt mee te gaan in de visie van de verdediging want K. is dinsdag op vrije voeten gesteld. Mogelijk krijgt hij nog een straf voor vuurwapen- en drugsbezit, maar K. zat al ruim twee jaar vast. De advocaat generaal eiste vorige week een celstraf van acht jaar tegen K. en een celstraf van drie jaar tegen een medeverdachte. 

Het hof in Amsterdam doet pas over twee weken uitspraak in deze zaak.