Hof: Lagere straffen na beleggingsfraude

De voormalige directeur van vermogensbeheerder TPC International en de advocaat van het bedrijf zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De derde verdachte, een compagnon, werd vrijgesproken. De drie mannen werden onder meer verdacht van het oprichten en leiden van een criminele organisatie, oplichting van investeerders, faillissementsfraude en het witwassen van geld.

De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch veroordeelde de twee hoofdverdachten in 2010 tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 9 maanden. De compagnon kreeg toen een voorwaardelijke celstraf en een werkstraf. Hij is nu volledig vrijgesproken. Het hof legt lagere straffen op omdat het onder meer niet genoeg bewezen is dat de drie heren deel uitmaakten van een criminele organisatie. 

De twee hoofdverdachten, Wilfred A. en Thijs B. (de raadsman), zijn wel veroordeeld voor faillissementsfraude, een aantal oplichtingen en pogingen daartoe en witwassen.

De zaak kwam in het nieuws toen een gedupeerde investeerder de directeur in augustus 2007 neerschoot in zijn kantoor. Dit gebeurde nadat deze man, een tandarts, erachter kwam dat zijn volledige pensioen verloren was gegaan.