Hof moet beslissen over heropening Schiedamse cold case

Het verdachte overlijden van de Schiedamse tiener Leon Groeneweg moet worden heropend, vindt de advocaat die de ouders bijstaat, aldus het Algemeen Dagblad. Bij het gerechtshof is een artikel 12 procedure gestart door de ouders. Het Openbaar Ministerie wil de zaak laten rusten.

Volgens het OM was er geen sprake is van een misdrijf en zijn er onvoldoende aanwijzingen zijn om iemand als verdachte aan te merken. Het OM denkt dat Groeneweg is verdronken.

Leon Groeneweg verdween in juni 2008. Hij werd na negen dagen gevonden in het Brielse Meer langs Voorne-Putten. Voor zijn verdwijning vertelde hij zijn ouders over probleem die hij had met een groep vrienden. Die waren volgens hem betrokken bij criminaliteit en hij wilde het contact met die groep verbreken.

Het lichaam van Groeneweg is in 2016 opgegraven en onderzocht. Volgens advocaat Wendy Alberts hebben deskundi­gen inmiddels vastgesteld dat het aannemelijker is dat Groeneweg al dood was voordat hij te water raakte dan dat hij een verdrinkingsdood stierf. Bij de advocaat heeft zich ook een getuige die over de zaak wil vertellen.

Leons ouders denken dat hun zoon is gedood met voorbedachte rade en dat hij is gedrogeerd voordat hij is vermoord.