Hof: Nader onderzoek Dordtse moordzaak

Het gerechtshof in Den Haag wil dat de 32-jarige Jorge Z., die onder meer wordt verdacht van de zogenoemde Dordtse fietsmoord, nader wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Het Openbaar Ministerie eiste een levenslange gevangenisstraf wegens moord en meerdere diefstallen met geweld. De rechtbank veroordeelde Z. in eerste aanleg tot een celstraf van 10 jaar wegens de diefstallen, maar achtte de moord niet bewezen.

Het OM kon zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank. Volgens het OM is Jorge Z. verantwoordelijk voor de dood van een 27-jarige man uit Zwijndrecht, die werd doodgeschoten terwijl hij op zijn fiets zat. De verdachte heeft tot nu toe geen medewerking willen verlenen aan een gedragskundig onderzoek.  

Het hof wil dat Jorge Z. eerst wordt onderzocht in het PBC om vast te kunnen stellen of hij aan een ziekelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling leed ten tijde van de ten laste gelegde feiten. Dat wil dus nog niet zeggen dat het hof de moord nu wel bewezen acht.

In Dordrecht staan twee zaken bekend als ‘fietsmoord’. De andere zaak is de moord op Gideon Ritmeester. Hij werd ook doodgeschoten terwijl hij op zijn fiets zat. In deze zaak tast de politie nog in het duister over wie er verantwoordelijk is.