Hof: nieuw onderzoek “moord” Lelystad

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft opdracht gegeven tot onderzoek naar een alternatieve verklaring voor de dood van Jenno van Zwietering uit Lelystad. Hij is mogelijk niet door zijn vrouw Anita om het leven gebracht. Dat meldt het radioprogramma Dit is de Dag van de EO. Vorig jaar werd Anita door de rechtbank Lelystad tot twaalf jaar celstraf veroordeeld. Zij zou Van Zwietering in een sm-achtige setting van het leven hebben beroofd. Er zijn bij die beslissing vraagtekens te zetten: het tijdstip van overlijden is bijvoorbeeld niet duidelijk en Anita de J. heeft een alibi dat door meerdere personen is bevestigd. Het zou om zelf uitgevoerde wurgseks gaan.

In januari berichtte Dit is de Dag al dat Jenno mogelijk aan ‘erotische zelfverstikking’ (AEA) deed. Tijdens deze solo-vorm van wurgseks zou hij per ongeluk om het leven zijn gekomen. Die mogelijkheid was door het NFI niet onderzocht en deskundigen riepen op tot diepgaand onderzoek naar dit scenario.

Het gerechtshof heeft nu Independent Forensic Services opdracht gegeven een uitgebreid onderzoek te doen.

De dood van onder meer David Carradine en de zanger van INXS Michael Hutchence zouden door wurgseks zijn veroorzaakt.

De advocaat van De J., Achmed Baaijens, ziet de beslissing als een belangrijke doorbraak. ‘Ik ben er welhaast van overtuigd dat het rapport van Independent ertoe zal bijdragen aan mijn conclusie, namelijk dat er geen sprake is van een misdrijf.’

In januari gaat de zaak verder en moet het onderzoek klaar zijn.

Luister naar de reportage in EO’s Dit is de Dag:

Lees het hele verhaal op Crimesite.