Hof wil Rommy in NL als getuige (UPDATE)

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag besloten dat er 68 getuigen worden gehoord in het hoger beroep van het liquidatie-proces Passage. Dat aantal kan nog groter worden als tijdens de behandeling de noodzaak daartoe blijkt, zo benadrukt het hof. Een opvallend groot aantal zal ter terechtzitting worden gehoord, ook voormalig topcrimineel Henk Rommy (foto). Ook een journalist zal worden gehoord. 

Levenslang

Twee officieren van justitie zullen moeten verklaren over de totstandkoming van de deal die met kroongetuige Peter la S. is gemaakt: Sander de Haas en Marjolein Verwiel. Officier van justitie Sander de Haas was CIE-officier toen de eerste gesprekken met Peter la S. zijn gevoerd. Het hof wil nagaan of er tijdens het voortraject naar de deal van la S. geen ontoelaatbaarheid zijn gebeurd zoals onrechtmatige toezeggingen. Marjolein Verwiel moet bij de rechter-commissaris getuigen. Zij is officier van justitie die verantwoordelijk is voor het getuigenbeschermingsprogramma waar La S. in is opgenomen.

La S. zelf moet ook weer getuigen. Deels op grond van zijn verklaringen zijn in het Passage-proces Jesse R. (foto) en Mohammed R. door de rechtbank dit jaar tot levenslange straf veroordeeld en Fred R. tot 30 jaar. Het Openbaar Ministerie wil proberen Dino Soerel en Ali A. – die ondanks belastende verklaringen van La S. zijn vrijgesproken – toch veroordeeld te krijgen.

 

Rommy

Een andere getuige is Harry W. – die onder meer vertelde dat "Moppie" R. en Jesse R. verantwoordelijk waren voor een dubbele moord bij Ouderkerk in 1993. Ook Henk Rommy, die in de Verenigde Staten een straf uitzit moet volgens het hof ter zitting worden gehoord, hij zou aanwezig zijn geweest toen er gesproken werd over die moorden. Rommy's advocaat Mark Teurlings zegt dat Rommy graag naar Nederland wil komen: 'Maar hij wil alleen hier ter zitting getuigen en niet bijvoorbeeld via een videoverbinding, daar zal hij niet aan meewerken.' Verder moeten de criminelen Ariën (Arjen) K. junior en senior ter zitting getuigen, net als misdaadjournalist H.J. Korterink. Die laatste zal moeten vertellen over wat hij heeft gehoord over de moord op hasjhandelaar Gerrie Bethlehem, waarover hij in Panorama publiceerde. De verdediging heeft aangevoerd dat La S. de feitelijke dader van diens onopgeloste moord (in 2002) zou zijn.

Antwerpen

Het hof wil ook van een aantal moorden, zoals die op op Thomas van der Bijl in 2006, direct betrokken horen, zoals de al eerder veroordeelde schutters. Maar ook betrokkenen bij een dubbele moord in Antwerpen in 1993, die met Jesse R. en "Moppie" R. zouden hebben samengewerkt wil het hof horen. Overigens zou volgens de politie Henk Rommy opdracht hebben gegeven voor die moorden. Het is mogelijk dat Rommy in Nederland hiervoor nog terecht moet staan.    

Kroongetuigenregeling

In september vroegen de raadslieden om nog veel meer getuigen, onder meer parlementariërs, voormalige ministers van justitie, gezagsdragers binnen het Openbaar Ministerie en meerdere officieren van justitie. Het ging de advocaten daarbij om de totstandkoming en het principe van de kroongetuigenregeling. Het hof vindt het niet nodig om meningen te horen over hoe die wettelijke regeling moet worden begrepen: 'Het hof moet en kan zich daar zelfstandig een oordeel over vormen'. De hoogleraar Peter van Koppen zal wel gaan getuigen, als deskundige. Hij moet zijn oordeel geven over getuigenverklaringen in de moorden uit 1993. 

Pas in maart zal het – waarschijnlijk – komen tot inhoudelijke behandelingen en de daadwerkelijke verhoren. 
 
Op de site van Bondtehond is de gehele lijst te lezen.