Hof: Schilderijen zijn vals

Het gerechtshof heeft zich dinsdag voor het eerst in de geschiedenis uitgesproken over de echtheid van schilderijen. Twee doeken, Reitdiep en Pic de Luc, zijn niet door kunstenaar Jan Altink gemaakt, maar ze zijn volgens het hof in Assen vervalst. De vermoedelijke vervalser is Cor van L., dat schrijft De Volkskrant woensdag.

 

(Foto: werk van Jan Altink)

Het is een langslepende zaak geworden die bekend is als de affaire-Altink. Cor van L. werd in 1992 al opgepakt na aangiften van veilinghuisexperts dat hij valse Altinks had vervaardigd en verspreid. Dertig schilderijen werden bij hem in beslag genomen en hij zat vier dagen vast. De schilder werd in 1995 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en schadeloos gesteld voor zijn detentie. Hij kreeg zijn schilderijen terug, schrijft De Volkskrant.

Maar het verhaal was hierbij nog niet afgelopen. Vier jaar later startte de zogenoemde tweede affaire-Altink toen Johan Meijering, een amateur kunstverzamelaar uit Groningen, tien van die schilderijen kocht van Nico van L. en betaalde daar 23 duizend euro voor. Bij een latere taxatie kwam aan het licht dat de schilderijen niet authentiek waren, aldus De Volkskrant.

Johan Meijering begon een procedure tegen Nico van L. en de uiteindelijk uitspraak van het hof in Assen was dus dinsdag. De schilderijen zijn inderdaad vals. Voor Meijering is de zaak echter nog niet afgedaan. Hij denkt dat veel meer schilderijen vals zijn en gaat verder met de strijd tegen onrecht, schrijft De Volkskrant.