Hof vermindert straf Zegerius (UPDATE)

Rob Zegerius (57) heeft in hoger beroep zestien jaar cel gekregen, vier jaar minder dan de rechtbank in Amsterdam hem oplegde. Tegen hem was voor het gerechtshof twintig jaar cel geëist. Medeverdachte Emile Ratelband is vrijgesproken.

Afpersing

Zegerius is volgens het hof schuldig aan een reeks delicten. Hij is veroordeeld voor onder meer afpersing, betrokkenheid bij een poging tot moord, brandstichting, bedreiging, oplichting van verzekeringsmaatschappijen, betrokkenheid bij het gooien van een handgranaat in een advocatenkantoor, valsheid in geschrifte, witwassen, en heling van een gestolen schilderij van Karel Appel. Het gerechtshof oordeelt dat Zegerius minder straf verdient omdat hij in hoger beroep heeft meegewerkt aan het onderzoek en over de meeste feiten bekennend heeft verklaard. Ook weegt het hof de feiten anders en houdt het hof rekening met een strafoplegging voor een overval van latere datum.

Overval

Zegerius moet ook schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 230.000 euro. Dit voorjaar is hij ook al veroordeeld tot vier jaar cel voor het plegen van een overval op zijn schoonouders, die hij vanuit de gevangenis regelde. Zijn vrouw pleegde enige jaren geleden zelfmoord in het huis van bewaring. In Panorama bekende hij dit jaar een moord uit 1997. Onbekend is of het Openbaar Ministerie hem daarvoor gaat vervolgen.

Brandstichting

Medeverdachte Emile Ratelband (66) is in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid van brandstichting in zijn huis in het Gelderse Huissen in 2009. Het hof ziet geen direct bewijs van zijn betrokkenheid bij de brandstichting. Er was in hoger beroep twaalf maanden cel geëist waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank sprak hem eerder vrij.

Voorwaardelijk

Een van de andere verdachten, voormalig Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg, is wel veroordeeld. Het hof vindt bewezen dat hij betrokken was bij de poging tot brandstichting bij het huis van Emile Ratelband. Het hof beperkt zijn straf tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar omdat hij zou kampen met psychische en andere gezondheidsklachten. Geweldsman Steve A. krijgt negen jaar cel. De gewezen advocaat Edwin T. heeft drie jaar van het hof gekregen.

Lees hier meer over het arrest in de zogeheten Yellowstone-zaak.

Zie eerdere berichten:

Zegerius krijgt 4 jaar voor overval op schoonouders

‘Zegerius plande overval schoonouders’

Rob Zegerius wil schoon schip maken