Hof verwerpt klacht Fred R.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de klacht over de lange voorarrest van Fred R. verworpen. R., die afgelopen week tot dertig jaar cel werd veroordeeld in het Passageproces, wilde via een civiele procedure een einde maken aan zijn voorarrest, dat nu ruim zes jaar duurt. Volgens R.’s advocaat is zo’n lang voorarrest onacceptapbel.

R. zit vast voor de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl, die hij zou hebben voorbereid. In augustus 2006 werd hij opgepakt in Spanje, sindsdien zit hij vast. Twee van de zes hoofdverdachten kwamen eerder wel op vrije voeten om het vonnis van de rechter af te wachten. Ook zij zaten al lang in voorarrest.

De procedure bij het hof was een hoger geroep nadat de rechter eerder zijn klacht al had afgewezen. De kortgedingrechter vond het voorarrest wel uitzonderlijk lang, maar acht dit niet onrechtmatig: de wet kent nu eenmaal niet meer hoger beroepsmogelijkheden tegen een verlenging van voorarrest.

Het hof oordeelde dat R. bij de rechter die zijn strafzaak heeft behandeld moet zijn. R. zegt dat hij juist in deze rechter geen vertrouwen heeft, omdat deze rechter nog voor het liquidatieproces begon zijn oordeel al klaar zou hebben.

R. heeft geprobeerd om de rechter, Frits Lauwaars, te wraken zodat hij niet over zijn zaak zou kunnen oordelen, maar dat mislukte. Omdat de wrakingskamer het verzoek van R. afwees, zegt het hof geen reden te zien dat Lauwaars partijdig zou zijn.

Het is nog niet bekend of R. hoger beroep heeft aangetekend tegen de dertigjarige celstraf die hij opgelegd kreeg in het Passageproces. Er was levenslang tegen hem geëist.

Lees ook:

Vordering Fred R. afgewezen

Ali A. en Sjaak B. vrijgesproken

Levenslang voor Jesse R. en Moppie R. (VIDEO)

Reacties op het Passage-vonnis (VIDEO)