Hof: Vrijspraak drie liquidaties Bato

Het gerechtshof in Den Haag heeft Milos P. (alias Bato, 54) vrijgesproken van (opdracht geven voor) de liquidatie van de Montenegrijnse Amsterdammer Srdjan Miranovic, in januari 2006. Verder heeft het hof P. vrijgesproken van het geven van opdracht voor de moord op Erwin Tra op 20 december 1993 en ook van betrokkenheid bij de aanslag op Ronald van E. die op 26 december 1999 door een aanslag bijvend invalide werd. P. kreeg wel vier jaar voor zware mishandeling met voorbedachten rade.

Door Wim van de Pol

De uitspraak is een zeperd voor het Openbaar Ministerie dat 15 jaar had geëist en gebruik had gemaakt van een kroongetuige die officier van justitie Fred Teeven persoonlijk in Belgrado heeft opgezocht, en in Nederland in een getuigenbeschermingsprogramma heeft geholpen.

De moord op Srdjan “Sergio” Miranovic (foto) vond plaats op 12 januari 2006, terwijl hij in een geparkeerde auto aan het bellen was met zijn zoontje Jordi die in Nederland was. Het Openbaar Ministerie vermoedde dat Willem Holleeder, Maruf M. en Bato P. (ook wel “Bilder” genoemd, naar zijn passie voor fitness) het brein waren van deze aanslag. Er waren getapte telefoongesprekken die daarop leken te wijzen.

Maar hoofdbewijs moest komen van oud-politieman Zoran Djordjevic.

Het hof vindt diens getuigenis onvoldoende betrouwbaar. Zijn eerste verhoor is met een ondeskundige tolk tot standgekomen:  de assistent van de Nederlandse liaisonofficier in Belgrado die geen Nederlands maar alleen Servsich en Engels sprak. Gespreksverslagen zijn wel ondertekend door Djordjevic, maar het hof gaat ervan uit dat die geen letterlijke weergave zijn van wat hij heeft gezegd. Ook valt niet op te maken wat hem is gevraagd of aan informatie gegeven door de recherche.

Verder vindt het hof dat de getuige niet meer dan conclusies heeft getrokken op basis van gesprekken en ook niet kan worden uitgesloten dat anderen het op Miranovic hadden voorzien.

Op 30 september 1998 is in Priboj, Servië, een man in zijn benen geschoten. Dat was de broer van Erol M. (37) die op 30 juli 1998 bij het Okura Hotel in Amsterdam Bato met een vuurwapen ernstig verwondde. Het hof acht bewezen dat Bato als represaille de broer van M. heeft laten opzoeken en opdracht gegeven hem te verwonden. Poging moord achtte het hof niet bewezen omdat het vast staat dat de schutter geoefend was en expres in de benen heft geschoten.

P. zei eerst dat M. hem beschoten had. Opmerkelijk is dat hij tijdens het proces tegen M. die verklaring van direct na de moord weer introk, waarschijnlijk om onder de verantwoordelijkheid uit te komen voor de aanslag op de broer van M.

Het hof in Den Haag tilt zwaar aan het strafblad van P. en aan de feiten en deelde daarom vier jaar uit. Maar P. zal niet lang meer hoeven te zitten gezien de lengte van zijn voorarrest. Hij zit nu nog nu een strafrestant van een eerdere veroordeling uit.

Voor de moord op Erwin Tra uit 1993 en de aanslag op Ronald van Essen in 1999 eiste de advocaat-generaal al vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Maruf “Paja” M. was daar ook al van vrijgesproken.

Lees het gehele arrest hier.

Hoger beroep Jocic in oude moordzaak 

Teeven getuigt in Joegomoordzaak