Hof wil meer weten over undercovertraject Posbank-moord

Het gerechtshof Den Haag heeft vrijdag besloten dat er nader onderzoek moet komen naar de totstandkoming van het bewijs tegen de verdachte Souris R. in de zaak van de moord op Alex Wiegmink, in 2003 op de Veluwse Posbank.

18 jaar

In maart 2018 zijn de verdachten Souris R. en Frank S. veroordeeld tot 18 jaar cel, door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. In de zaak van de R. zijn hierbij verklaringen voor het bewijs gebruikt, die hij tegen undercovers van de politie heeft afgelegd. Hij vertelde samen met Frank S. de moord te hebben gepleegd.

Maar verdachte R. heeft tegen deze uitspraak cassatie ingesteld omdat hij stelt dat hij die verklaringen niet in vrijheid heeft afgelegd en dat zijn bekentenis vals is. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden daarop vernietigd en heeft bepaald dat het gerechtshof in Den Haag opnieuw onderzoek moet doen in deze zaak.

Deskundige

Vrijdag heeft het Haagse gerechtshof in een tussenarrest bepaald dat in eerdere stadia van het onderzoek afgeluisterde telefoongesprekken nogmaals moeten worden uitgeluisterd. Ook moet een politioneel informant opnieuw worden gehoord. Ten slotte moet een externe deskundige een rapportage maken over de invloed die het undercovertraject mogelijk heeft gehad op de (betrouwbaarheid van de) verklaringen van de verdachte.

Het gerechtshof denkt in het begin van 2021 met de inhoudelijke behandeling van de zaak te kunnen starten.