Hof wil schouw in Nijmeegse scooterzaak

Het gerechtshof Den Bosch wil op 4 maart 22.00 uur een reconstructie en een schouw plaats laten vinden in de strafzaak tegen de twee verdachten in de Nijmeegse scooterzaak. Het hof wil nader doen onderzoek nodig is naar de precieze situatie waarbij op 15 januari 2010 in het centrum van Nijmegen waarbij een voetganger overleed na een overval.

Botsing

Op die dag pleegden twee jongens een overval die mislukte. Bij hun vlucht voor de politie kwamen ze met hun scooter op een kruispunt in botsing met een voorbijganger (50) die dodelijk werd verwond. De twee zijn door het Arnhemse hof vrijgesproken maar de Hoge Raad bepaalde dat het Bossche de hof de zaak over moest doen.

Uitkijkruimte

De reconstructie gebeurt op de openbare weg. Het traject wordt door de politie en gemeente Nijmegen afgezet en verkeer wordt omgeleid. Langs het traject komen twee besloten ruimtes voor het hof, de advocaat-generaal en de verdachten met hun advocaat. In die ruimtes kunnen zij de reconstructie op beeldschermen rechtstreeks volgen. Ook zal er een uitkijkruimte zijn ingericht waar pers en publiek kunnen plaatsnemen. Er mogen daar geen beeld- en geluidsopnames worden gemaakt.

Bedreiging

Het hof heeft indertijd een toen 22-jarige verdachte wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden wegens het voorbereiden van een gewapende overval, heling, mishandeling, bedreiging en belediging. Het hof tilde zwaar aan de bedreiging van ziekenhuispersoneel van het UMC Sint Radboud ziekenhuis in de nacht van 15 op 16 januari 2010. De twee verdachten raakten zelf gewond en kwamen ook in het ziekenhuis terecht.

Zie ook:

HR: Nijmeegse scooterzaak moet over

Verdachten scooterdrama vrijgesproken

Eis zeven en zes jaar voor scooterpiraten