Hof zet Satudarah-verdachte weer in hechtenis

Een 34-jarige Geleense verdachte die lid is van motorclub Satudarah is in opdracht van het gerechtshof weer in hechtenis gezet, nadat het Openbaar Ministerie in hoger beroep was gegaan tegen zijn vrijlating begin februari. Dat meldt De Limburger. Volgens zijn advocaat bekeken de raadsheren van het hof het ontlastende bewijsmateriaal niet.

Gesprek

De rechtbank schorste de voorlopige hechtenis omdat door de politie heimelijk gemaakte beeld- en geluidsopnames onvoldoende zouden aantonen dat de verdachte bij een gesprek aanwezig was waarbij een vermeend slachtoffer werd mishandeld en afgeperst. Advocaat Peer Szymko­wiak zegt in De Limburger: ‘Maar de raadkamer van het hof heeft de beelden niet eens willen bekijken. Terwijl ik daarmee de onschuld van mijn cliënt kan aantonen. Hij heeft de ruimte meerdere malen verlaten. Juist op die momenten zou hij zich volgens de politie actief bemoeid hebben met de afpersing. Dat wilde ik het hof laten zien, maar dat had geen interesse in de beelden. Er is geen sprake van medeplegen van afpersing door mijn cliënt.’

28 bijeenkomsten

De politie heeft in 2017 tijdens 28 bijeenkomsten van Satudarah in het Molukse gemeenschapshuis Merpati in Geleen afgeluisterd en gefilmd. Hierna zijn in totaal tien verdachten aangehouden. Die zitten nu allemaal vast. Komende woensdag is er bij de rechtbank in Roermond een pro-formazitting in de zaak van vijf verdachten. Op 4 mei is een volgende pro forma voor de rest.

Zie de voorgaande berichten:

Opnieuw leden Satudarah vast om afpersing Geleen

Eis van 12 jaar voor overvaller met enkelband

Politie maakt geheime opnames bij Satudarah

Satudarah-chapter Geleen blijft in de cel

Heel Satudarah-chapter achter de tralies

Politie kamt Satudarah-honk helemaal uit (UPDATE)