Hof: zeven jaar minder celstraf voor dodelijke rippartij Rotterdam

De in de Verenigde Staten geboren Jomarly B. (25) is door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van medeplegen van doodslag op René Paul (39), op donderdagavond 10 december 2015. Hij kreeg eerder van de rechtbank 15 jaar, maar nu van het hof acht jaar cel, voor het bezit van een vuurwapen en poging tot doodslag op de 23-jarige metgezel van Paul.

Niet in hoger beroep

Aan de Burgemeester Meineszlaan in Rotterdam-West kwam het tot een dodelijke schietpartij omdat B. met een medeverdachte de 23-jarige drugshandelaar van zijn geld en drugs wilden beroven. Paul werd door de medeverdachte doodgeschoten met een pistool en zijn vriend raakte ernstig gewond door schoten in de wang en buik, van Jomarly B..

In eerste aanleg werden B. en de medeverdachte veroordeeld tot 15 jaar, een derde verdachte die niet in de woning aanwezig was kreeg 2 jaar voor medeplichtigheid. De twee mededaders van van de rip gingen niet in hoger beroep.

René Paul uit Dominica was bij toeval slachtoffer want zijn vriend (uit Sint Maarten) was degene die in drugs handelde.

Overval

Er was sprake van een overval. Meteen bij binnenkomst is gedreigd en geslagen. B. heeft steeds gezegd dat zijn vriend hem een revolver in de hand drukte vlak voor de binnenkomst in de woning. Hij zei ook dat er een worsteling was ontstaan waarbij het wapen van B. afging, en dat schieten noodweer was. Het Openbaar Ministerie zegt dat er geen worsteling was maar direct is geschoten. Het hof zegt dat het niet ter zake doet wanneer B. het wapen heeft gekregen en ook niet of er een worsteling was. Het acht bewezen dat B. het wapen voorhanden had en ermee heeft geschoten. B. schoot bij vertrek ook nog in de richting van de gewonde, die daarbij in de onderbuik is geraakt. Dat was medeplegen van poging tot doodslag, aldus het hof. Van noodweer was geen sprake.

De grote vraag draaide om de kwestie of B. ook schuldig kon worden geacht aan medeplegen van doodslag op Paul. De rechtbank vond van wel en het gerechtshof vindt nu van niet.

Nauwe en bewuste samenwerking

Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die de zaak in hoger beroep deed: ‘Al ga je ergens naar toe terwijl je weet dat er ook een wapen voorhanden is bij je medeverdachte dan nog kan en mag je niet aansprakelijk gesteld worden voor een ad hoc beslissing van je medeverdachte om dat wapen in te zetten om vervolgens een ander van het leven te beroven. Het hof heeft in deze zaak de leer over het medeplegen in optima forma toegepast.’

Het hof vindt wel dat er sprake was van nauwe en bewuste samenwerking bij de poging tot doodslag op de metgezel van Paul. Daarvoor, en voor het wapenbezit, krijgt B. dus acht jaar cel.

Zie het arrest.