Hoge eisen in zaak Leidse liquidatie

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag 25 en 22 jaar cel tegen 25-jarige en 36-jarige verdachten voor de liquidatie van Zeynel Er (foto) in Leiden, in juni 2016. De 50-jarige Er werd op klaarlichte dag op straat door tientallen kogels doorzeefd.

Caddy

Er stierf aan het einde van de middag vlak voor de deur van zijn woning in Leiden. Een schutter sprong uit een Volkswagen Caddy, leegde zijn magazijn stapte weer in en ging ervandoor. Er waren kinderen getuige van het geweld.

De 25-jarige Leon N. is volgens het Openbaar Ministerie de schutter geweest, de 36-jarige Mohamed H. degene die het busje bestuurde.

Dna-sporen

Het busje werd iets verderop gevonden, met daarin dna-sporen van beide verdachten. In de laadruimte lagen onder meer twee handvuurwapens en het automatische wapen waarmee de liquidatie is gepleegd. Bij de deur lag een open jerrycan, waaruit benzine was gelekt. Kennelijk was het de bedoeling geweest het busje in brand te steken.

Jan-Hein Kuijpers, advocaat van H., stelde dat het dna van Mohamed H. is overgedragen op onder meer de schuifdeur van de Caddy. Volgens hem kunnen de dna-sporen niet bewijzen dat H. de auto bestuurde.

Leon N. heeft gezegd dat hij mannen met bivakmutsen uit de Caddy zag stappen. Hij otkent dat hij de scooter bestuurde.

Scooter

Getuigen zagen hoe twee mannen vanuit het busje op een gereedstaande scooter sprongen en samen met hoge snelheid wegreden. Het tweetal is ook op de vlucht vastgelegd door camera’s. De scooter werd een week later teruggevonden in een steeg in de Leidse binnenstad. De verdachten zijn lopend verder gegaan naar het station, waar door camera’s is vastgelegd hoe ze schijnbaar volkomen rustig de stationshal binnen wandelen.

Laat

De verdachten ontkennen niet dat zij in Leiden zijn geweest en op de beelden zijn te zien. Ze ontkennen wel dat ze de liquidatie hebben gepleegd. Hun alternatieve verklaring, dat ze drugs wilden kopen in Leiden om te gebruiken, vindt het Openbaar Ministerie ongeloofwaardig. Het wordt ook niet ondersteund door enig ander bewijs. Het OM vindt ook dat ze pas op een heel laat moment, na ruim anderhalf jaar zwijgen en nadat ze de beschikking over het volledige dossier hadden, zijn gaan verklaren.

Eerdere aanslag

Er was volgens het OM sprake van een huurmoord. Er overleefde eerder een aanslag in Amsterdam. Bij een andere aanslag daar kwam oud-advocaat Haydar Zengin bij vergissing om het leven terwijl Er het eigenlijke doelwit was.

De officieren van justitie denken dat met onder meer zware straffen ‘aan de dodelijke spiraal van liquidaties’ een einde kan komen.

Nieuwe klus

De 25-jarige verdachte stond ook nog terecht voor voorbereidingshandelingen voor een nieuwe klus. In een busje werden zware wapens en munitie gevonden en onder meer levensechte theatermaskers. ‘Hij had thuis al weer materiaal en wapens klaar liggen voor een volgende klus’, aldus de officieren van justitie.

Vanwege dit tweede feit, is de strafeis tegen de 25-jarige schutter een aantal jaren hoger dan voor zijn 36-jarige medeverdachte. Voor het overige geldt volgens het Openbaar Ministerie dat beide verdachten de liquidatie samen hebben gepleegd en dat dus geen onderscheid hoeft te worden gemaakt wie de trekker overhaalde.

Voor de 31-jarige man in wiens busje de wapens werden gevonden eiste de officieren vrijspraak omdat niet kan worden bewezen dat hij hiervan op de hoogte was.

Zie ook:

Schutter liquidatie Zeynel Er nog niet gevonden

OM looft beloningen uit voor tips over aanslagen