‘Hoge politie- en justitieambtenaren gearresteerd in Albanië na Belgisch onderzoek’

In Albanië heeft de anticorruptiedienst SPAK afgelopen week meerdere topfiguren van politie en justitie gearresteerd. Ze zijn verdachte in een onderzoek naar een criminele organisatie die van een moord en pogingen tot liquidaties verdacht wordt. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

Sky ECC

In het onderzoek is samengewerkt met de autoriteiten in België. Het is gebaseerd op door de politie leesbaar gemaakt berichten van Sky ECC.

De actie van de SPAK was gericht op een grote criminele organisatie die wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende aanslagen, waaronder een liquidatie in de stad Shkodër. Er zijn vijftien verdachten aangehouden.

Omdat er verschillende mensen uit het bedrijfsleven zijn aangehouden is de actie een belangrijk onderwerp in de Albanese nieuwsmedia.

Politie

Zo werd volgens enkele kranten onder meer de procureur van de stad Kukës in de boeien geslagen. Hij zou onderzoeken tegen bepaalde criminelen hebben gestopt.

Albanese media berichten dat minstens twee van de gearresteerde politiemensen betrokken waren bij liquidaties, een van hen door informatie over het slachtoffer te delen. Een ex-politieman zou geholpen hebben om twee moordenaars te helpen ontkomen aan de politie.