Politiechef werkte voor drugskartel

Autoriteiten in de Verenigde Staten hebben afgelopen vrijdag een commandant van politie van een Mexicaanse deelstaat aangehouden op verdenking van banden met de criminele organisatie CDG (het Golf-kartel). Gilberto Lerma Plata (50) was commandant van de politie in de noordoostelijke deelstaat Tamaulipas die grenst aan de Golf van Mexico en aan Texas in de VS. In Washington DC is hij verdachte in een drugszaak.

Lerma Plata werd gearresteerd toen hij de brug over de grensrivier Rio Grande naar Brownsville in Texas overstak.

De verdenking geeft een beeld van het niveau dat de corruptie door de drugshandel in Mexico heeft bereikt. 

In de aanklacht staat dat Lerma niet formeel deel uitmaakte van het Golf-kartel maar wel sinds 2002 zijn functie misbruikte om hand- en spandiensten voor het kartel te doen. Zo rapporteerde hij stelselmatig informatie over politie-acties aan de criminele groepering. In de aanklacht staat ook dat hij betrokken is geweest bij cocaïne- en wiethandel.

Lerma is de neef van de voormalige gouverneur van de deelstaat Tamaulipas, die bij de verkiezingen van dit jaar verkiesbaar is als senator. 

Lerma begon zijn carrière bij de politie op het moment dat zijn neef gouverneur werd, voor de PRI, vroeger de enige partij in Mexico. Onder de gouverneur was hij politiechef in verschillende grote steden.

De huidige president Felipe Calderón van de PAN loopt achter op de PRI in de peilingen voor de presidentsverkiezingen van dit jaar.

Drugskartels proberen politici van beide partijen om te kopen, liefst op zo hoog mogelijk niveau. Traditioneel is de invloed van het Golf-kartel in de PRI groot. Los Zetas, die in het oosten van Mexico op leven en dood vechten met het Golf-kartel, proberen vooral door gewelddadige intimidatie politici aan hun zijde te krijgen.

Dinsdag vielen er in de noordelijke deelstaat Nuevo Leon 11 doden door crimineel geweld. Onder hen waren vijf taxichauffeurs en een kind van negen in de industriestad Monterrey. Veel taxichauffeurs laten zich betalen door drugskartels en geven tips door over politie-bewegingen. In Monterrey bevechten het Golf-kartel en Los Zetas elkaar om de hegemonie in de onderwereld. Liquidaties van taxichauffeurs die werken voor de concurrerende groep horen daar bij.

Zie Dossier Mexico.