Hoge politiemensen krijgen boetes

De politie heeft acht hooggeplaatste politiemensen geldstraffen opgelegd omdat zij voetbal- en concertkaarten aannamen van de ontslagen Amsterdamse commissaris Ad Smit (foto). Dat is de consequentie van een disciplinair onderzoek tegen Smit.

Topman

Volgens het Algemeen Dagblad zijn onder de bestrafte mensen onder meer oud-politiecommissaris Leen Schaap (nu  brandweercommandant in Amsterdam), de huidige plaatsvervangend chef van de politie Amsterdam Jan Pronker en Willem Woelders, inmiddels topman van de landelijke eenheid.

Hoe hoog precies de boetes zijn wil de politie ‘om privacyredenen’ niet bekendmaken. In een persbericht van de politie worden de namen van de medewerkers ook niet genoemd. Ook de straffen zijn niet precies aangeduid.

Zwaardere functies

Wel geldt volgens de politie dat personen met een zwaardere functie ook een zwaardere straf hebben gekregen. De geschenkenregeling van de politie is volgens de Nationale Politie door Smit en de acht politiemensen met voeten gestreden. Er werden buiten Smit in totaal elf politiemensen onderzocht.

Smit is eerder dit jaar ontslagen. Hij bleek als commissaris tussen 2009 en 2015 op kosten van de politie honderden kaarten voor voetbalwedstrijden, popconcerten en andere evenementen te hebben gekocht of te hebben aangenomen van organisatoren. De kaarten gingen ook naar collega’s, familie en vrienden.

Er loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar Smit.

Zie ook:

Commissaris Ad Smit ontslagen

‘Strafontslag voor commissaris Ad Smit’

Politie-chef Ad Smit: ik moest kopje kleiner

Politiecommissaris wordt strafrechtelijk vervolgd (UPDATE)

Politietop gratis naar voetbalwedstrijden