Hoge Raad bekijkt levenslange veroordeling

De Hoge Raad gaat een dubbele moord waarvoor een man levenslang is veroordeeld opnieuw bekijken. De man werd veroordeeld op basis van een verklaring van de kleindochter van het echtpaar dat in 2003 in Sittard werd vermoord. Er bestaan nu twijfels over die verklaring.

Olaf Hamers is veroordeeld voor de moord op autohandelaar Jo Zwakhalen en zijn vrouw Ine. Hij kocht daar in juli 2003 een BMW. Hamers zegt dat er iemand het echtpaar heeft doodgeschoten terwijl hij naar de wc was. Het is nooit aangetoond dat er een andere bezoeker was.

Hamers op de vlucht

In plaats van de politie in te lichten, sloeg Hamers op de vlucht en is met zijn vriendin naar Roemenië gereden. Enkele dagen later heeft hij zich toch op het politiebureau gemeld, maar hij heeft altijd ontkend ook maar iets met de dubbele moord te maken te hebben. ‘Op dat moment dacht ik, ik heb hier niets mee te maken en ik wil hier ook niets mee te maken hebben.’

Bij de schietpartij werd de kleindochter in haar hoofd geraakt. Ze overleefde de schietpartij en legde ruim een jaar daarna een verklaring af. Volgens de kleindochter was Hamers de dader.

Te grote hersenschade

De rechter beoordeelde haar verklaring als ‘authentiek’, maar twee neuropsychologen trekken dat nu in twijfel. Zij denken dat het meisje een dusdanig grote hersenschade heeft opgelopen dat ze zich niets van de schietpartij kan herinneren.

Daarnaast zouden er in totaal negen ontlastende feiten zijn. Die zijn opgenomen in een herzieningsverzoek dat de advocaat van Hamers in 2013 bij de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken indiende. De commissie adviseert nu dat de getuigenis van de kleindochter opnieuw moet worden onderzocht door een forensisch neuroloog op basis van haar volledige medische dossier.

Als er dan wordt getwijfeld aan de verklaringen van de kleindochter, worden ook de andere ontlastende feiten onderzocht.