Hoge Raad heropent ‘Showbizzmoord’

De zogenoemde 'showbizzmoord' op platenbaas Bart van de Laar in november 1981 wordt heropend  Er moet opnieuw onderzoek gedaan worden door politie en juistitie. Dat heeft de Hoge Raad donderdag bepaald. Voor die moord is Martien H. door het hof in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbr (nu tbs) voor doodslag. H. heeft tot 1991 vastgezeten.

Geert-Jan Knoops, advocaat van Martien H., diende bij de hoge raad een herzieningsverzoek in. En met succes. Het Openbaar Ministerie (OM) is inmiddels ook al jaren overtuigd van de onschuld van H.

Moord

De toen 36-jarige platenproducer Bart van de Laar wordt op 10 november 1981 dood gevonden in zijn woning in Hilversum. Uit onderzoek blijkt dat Van de Laar is doodgeschoten. Er worden verschillende getuigen gehoord in deze zaak. Onder meer een huisgenoot van het slachtoffer, maar dat levert niets op.

Telefoontje

Na een uitzending van het programma Opsporing Verzocht in 1983 wordt een verdachte aangehouden. Het is Martien H. hij zou anoniem hebben gebeld met de politie met de mededeling dat hij meer weet over de moord op Bart van de Laar. De politie weet hem te traceren en na verhoren, bekent hij verantwoordelijk te zijn voor de dood van Van de Laar.

Enkele maanden later trekt hij die bekentenis weer in, maar hij wordt in 1983 toch veroordeeld door het hof in Amsterdam.