Hoge straf voor straatroven

De rechtbank in Almelo heeft een 37-jarige man uit Enschede veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar wegens twee tasjesroven, drie gewapende overvallen en het mishandelen van een agent. De officier van justitie had twaalf jaar gevangenisstraf tegen de man geëist.

Maart

Alle misdrijven werden kort na elkaar gepleegd in maart van dit jaar. De twee tasjesroven pleegde de man op dezelfde dag op straat in Enschede. Enkele weken later overviel de man op dezelfde avond een cafetaria in Enschede en een in Almelo. Weer enkele dagen later overviel hij een ijssalon in Almelo. Kort na deze laatste overval mishandelde hij een agent bij het station in Almelo door met stenen naar hem te gooien. De politie heeft de man uiteindelijk aan weten te houden.

Dreiging

Bij de straatroven en overvallen dreigde de man zijn slachtoffers telkens met geweld. Bij de overvallen op de cafetaria’s sprong hij over de toonbank en bedreigde hij de slachtoffers met een mes. Bij één overval zette hij het mes op de keel van een slachtoffer toen haar man haar te hulp wilde komen. Ook bij de overval op de ijssalon en bij één van de straatroven bedreigde de man zijn slachtoffers met een mes.

Straf

De rechtbank deelde een hoge straf uit omdat de overvallen zijn gepleegd op kwetsbare slachtoffers. Ook neemt de rechtbank het de man ernstig kwalijk dat hij een van zijn slachtoffers een mes op de keel heeft gezet. De man is al tweemaal eerder voor vergelijkbare feiten veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf en zeven jaar. Dit weerhield hem er niet van om opnieuw de fout in te gaan. Omdat de man daarnaast niets heeft willen verklaren over zijn persoonlijke omstandigheden en er geen rapportages over hem zijn legt de rechtbank hem een lange gevangenisstraf op om de man zo lang mogelijk uit de samenleving te verwijderen.

Omdat de verdachte is vrijgesproken van nog vier ten laste gelegde straatroven valt de straf lager uit dan de twaalf jaar die door de officier van justitie was geëist. Naast de gevangenisstraf moet de man een schadevergoeding van in totaal € 3052,80 betalen aan zijn slachtoffers.
De gehele uitspraak is gepubliceerd op rechtspraak.nl onder nummer ECLI:NL:RBOVE:2013:1497.