Hoge strafeisen voor pogingen afrekeningen

Het Openbaar Minsterie heeft tegen 3 verdachten forse celstraffen geëist. Het drietal zou opdrachten hebben aangenomen om afrekeningen in het criminele milieu te plegen.

De 24-jarige Maurits R. uit Apeldoorn en Thomas M. (24) uit Nunspeet worden ervan verdacht in de nacht van 1 op 2 juni 2017 een woning in Almelo in de brand te hebben gestoken. De bewoonster kon door de brand op de benedenverdieping haar huis niet meer uit. De brandweer wist de vrouw te redden. ‘Als ze niet wakker geworden was, of de brandweer was net iets later geweest, dan was ze hier niet meer geweest’, aldus de officier van justitie vandaag in de rechtbank. Volgens hem was er sprake van een vergissing: ‘Onopgehelderd is gebleven wie het beoogd slachtoffer was van de aanslag, maar duidelijk is dat de vrouw en haar man niets met criminaliteit te maken hebben.’ De vrouw gaat nog steeds gebukt onder de aanslag, zo bleek uit de rechtszitting vandaag.

Opnieuw

Op 11 november 2017 vond opnieuw een vergelijkbare aanslag plaats in Almelo. In de nacht werd een ruit van een woning aan de Palestrinastraat vernield, waarna er brand in het huis werd gesticht. Al snel ontstond een uitslaande brand. De bewoonster werd wakker van het lawaai en wist op tijd naar buiten te vluchten. De officier: ‘Ook hier stond de woning in lichterlaaie. Het slachtoffer heeft de vlammenzee ternauwernood kunnen ontvluchten.’ Het OM houdt Maurits R., die in het milieu ook wel bekend zou staan als Wolfje, verantwoordelijk voor de moordaanslag, samen met de 19-jarige Dano van V. uit Heerde.

Kopstuk

Volgens het OM zijn de brandstichtingen pogingen tot moord en maken ze deel uit van een reeks uiterst gewelddadige en roekeloze afrekeningen in Twente. De opdrachten hiervoor zouden worden gegeven door Simo D., een kopstuk van een bende dat in de Duitse gevangenis zit.

De 24-jarige Maurits R. uit Apeldoorn wordt ook verdacht van een liquidatiepoging in het Duitse Gronau in mei 2017. Daarnaast kan de man volgens het OM in verband worden gebracht met beschietingen van vier panden in september 2017: toen werden in korte tijd een woning aan de Populierstraat in Enschede, een woning aan de Rietstraat in Almelo, een loungebar in Enschede en een woning aan de Benkoelenstraat in Enschede onder vuur genomen.

16 jaar cel

De 24-jarige Maurits R. uit Apeldoorn hoorde 16 jaar cel eisen. Tegen Thomas M. (24) uit Nunspeet werd 9 jaar geëist. De 19-jarige Dano van V. moet als het aan het OM ligt 8 jaar de cel in.