Hoge straffen tegen criminele organisatie

In Den Haag heeft de officier van justitie tijdens een “mega-zitting” hoge straffen geëist tegen leden van een gewelddadige criminele organisatie. Dertien verdachten staan terecht verdacht van onder meer witwassen, afpersing, diefstal met geweld, voorbereidingshandelingen voor drugshandel en het voorbereiden van overvallen op onder andere een postkantoor en een geldtransport. Twee hoofdverdachte van 37 en 34 hoorden respectievelijk zeven en zes jaar tegen zich eisen.

De verdachten komen allemaal uit de buurt van Rotterdam en Haaglanden.

De feiten zijn gepleegd tussen 2009 en 2010. Het onderzoek startte in het voorjaar van 2009 op anonieme informatie dat de twee hoofdverdachten overvallen op wietkwekers wilden gaan plegen.

Toen kwam een waterval aan strafbare feiten tevoorschijn: diefstallen van auto’s en kentekenplaten en andere voorbereidingshandelingen voor overvallen en drugshandel.

De 37-jarige hoofdverdachte onderhield contacten met twee mannen die via de Antwerpse haven tientallen kilo’s cocaïne invoerden. Die twee zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4,5 jaar en 3 jaar. Ook andere personen kwamen tijdens het onderzoek in beeld en werden gefaseerd aangehouden.

De rechter doet in alle zaken op 8 april uitspraak.