Hoger beroep: 18 jaar voor aanslag woonboot

De man die in 2015 met een zelfgemaakt explosief een dodelijke aanslag pleegde op een woonboot in Wormer is in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot  achttien jaar cel.

De 53-jarige bewoner van de boot kwam om het leven en zijn 51-jarige vrouw liep door zware verwondingen blijvend letsel op. Milco G. heeft bekend dat hij een aanslag had gepleegd. Hij heeft de verkeerde boot opgeblazen. Het eigenlijke doelwit was de boot van een man die zijn zusje zou hebben verkracht.

In eerste aanleg is G. veroordeeld tot een celstraf van zeventien jaar. Het Openbaar Ministerie had 24 jaar cel geëist omdat het Openbaar Ministerie ervan uit ging dat G. de bedoeling had de bewoner van de boot om te brengen. Het hof acht echter niet uitgesloten dat de verdachte, zoals hij heeft verklaard, uitsluitend zware schade wilde toebrengen aan de woonboot van zijn beoogde slachtoffer. Maar het hof rekent het G. wel zwaar aan dat hij zich bewust van de gevaren, en desalniettemin is overgegaan tot de extreem risicovolle actie.