Hoger beroep cokezaak deels van de baan

Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak tegen de broers Peter P. en Jan P. niet in hoger beroep. Tegen de andere verdachten is wel appèl in gesteld. De rechtbank in Rotterdam sprak de broers half december vrij van betrokkenheid bij een grote cocaïnesmokkel in een Helderse viskotter.

Hoger beroep

Bijna 800 kilo cocaïne werd in 2015 gevonden in een bestelbusje dat net was weggereden uit de haven van Den Helder. De schipper van viskotter HD 22 kreeg zeven jaar cel opgelegd, na een eis van negen jaar. Ook andere verdachten kregen flink minder dan geëist: celstraffen van minimaal 30 maanden cel. Tegen de uitspraak in de zaken tegen deze verdachten gaat het Openbaar Ministerie wel in hoger beroep.

Ridicuul

De vrijgesproken broers uit de vissershaven in Den Helder werden door de officier van justitie als tussenpersonen en/of opdrachtgevers beschouwd. De zaak was echter gebaseerd op slechts een enkele verklaring, van de vrouw van medeverdachte B..

Advocaat Rutger Lonterman is helemaal niet verbaasd over het besluit van het Openbaar Ministerie om de zaak te laten voor wat hij is. Lonterman:

Het is terecht dat het OM in de vrijspraak berust. Van meet af aan was het een zeer zwakke zaak. Goed beschouwd was het ridicuul dat de officier van justitie in eerste instantie die zaken niet heeft geseponeerd.

De rechtbank vond het bewijs veel te dun, en leverde in het vonnis ook kritiek op de kwaliteit van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie en de FIOD hadden verricht:

Rechtbank veegt Helderse coke-zaak deels van tafel

OM eist tot 9 jaar tegen leden cokebende

Verdachten 800 kilo coke voor de rechter

Raadsels rond mega-cokevangst Den Helder

Arrestaties in coke-zaak Den Helder

‘Marine in onderzoek cokesmokkel betrokken’ (UPDATE)