Hoger beroep handlangers Aran de Jong

De twee hoofdverdachten in de zaak tegen de organisatie van de geliquideerde Aran de Jong gaan in hoger beroep. Dat heeft justitie bekend gemaakt. De twee zijn veroordeeld tot zes en 5,5 jaar celstraf. Justitie gaat in hoger beroep tegen de vier verdachten die zijn vrijgesproken of gedeeltelijk zijn vrijgesproken.

Glenn M. uit Waalwijk en Serge van L. uit Nuenen zijn volgens de rechter lid van een criminele organisatie. Zij zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het organiseren van drugstransporten, waaronder de import van 3040 kilo hasj uit Pakistan. Die lading werd onderschept door de politie.

M. zou contacten hebben onderhouden met Engelse en Italiaanse afnemers. Van L. zou voornamelijk wiet hebben verzameld om door te verkopen.

Voorlopige vrijlating

De advocaat van M. probeerde tijdens het proces aan te tonen dat de belangrijkste bewijsstukken tegen zijn cliënt, telefoontaps, niet betrouwbaar waren. Volgens hem kan niet worden aangetoond dat de telefoons die aan hem toegeschreven waren, daadwerkelijk van hem waren.

Inmiddels heeft hij een andere advocaat, Jan-Hein Kuijpers. Die wil het hof zo snel mogelijk om voorlopige vrijlating vragen in afwachting van het hoger beroep.

Witwassen

Tot de verdachten tegen wie justitie in hoger beroep gaan behoren ook de schoonvader en weduwe van Aran de Jong. Zij werden verdacht van schuldwitwassen, een vorm van witwassen waarbij niet kan worden bewezen van welke herkomst het geld is. Volgens justitie liepen er grote, constante geldstromen via de rekening van de schoonvader. Ook stonden er auto’s op naam van hem en de weduwe, die zouden zijn betaald en gebruikt door Aran de Jong.

De Jong was volgens justitie de leider van de organisatie. Hij werd vlak voor het proces begon doodgeschoten voor zijn woning in Eindhoven.

Lees ook:

Drugscrimineel Aran de Jong doodgeschoten

Politiedossier: De Jong had 18 mobiele telefoons

‘Aran de Jong had tonnen schuld’

‘Bewijs Glenn M. rammelt aan alle kanten’

Liquidatie Aran de Jong op video

Zes jaar cel voor handlanger Aran de Jong