Hoger beroep in moordzaak zwerver

Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank tegen de man die in Beverwijk de zwerver Gerard Zonneveld heeft omgebracht. Ook tegen de uitspraak tegen zijn echtgenote heeft het OM beroep ingesteld. De officier van justitie vindt dat de straf die de twee opgelegd hebben gekregen te laag is. De man kreeg tien jaar gevangenisstraf, terwijl het OM 18 jaar had geëist.

 

De rechtbank vond bewezen dat de verdachte op 30 april 2010 opzettelijk de 55-jarige Gerard Zonneveld uit Beverwijk om het leven heeft gebracht, vervolgens de benen van diens lichaam heeft gezaagd en ten slotte samen met zijn partner dit lichaam en de benen heeft achtergelaten in het Robbenoordbos in Wieringerwerf.

Zonneveld zou eind april 2010 de woning van het paar in Beverwijk zijn binnengedrongen. De 31-jarige bewoner, trof hem in de keuken en sloeg en stak Zonneveld en sleepte hem daarna naar de badkamer. Daar sneed hij zijn keel door, stak hem nog enkele malen en zaagde ten slotte zijn benen eraf.

Tussen de eerste klappen en de dood zat enige tijd. Er was volgens het OM wellicht geen vooropgezet plan om Zonneveld te doden, maar voor een bewezenverklaring van moord is het genoeg als iemand voldoende tijd heeft gehad na te denken over de gevolgen van zijn daad en te stoppen. De verdachte heeft dit volgens het OM niet gedaan. De rechtbank stelt dat er inderdaad tijd tussen zat, maar zegt niet te kunnen vaststellen dat de verdachte daadwerkelijk en effectief voldoende gelegenheid heeft gehad om na te denken en zich te beraden. Zij heeft hem daarom vrijgesproken van moord en veroordeeld tot 10 jaar cel voor doodslag.

Het OM is het niet eens met de kwalificatie ‘doodslag’ en de hoogte van de straf en heeft daarom appel ingesteld.

De rechtbank veroordeelde de vrouw tot een werkstraf van 240 uur voor het helpen het lijk weg te voeren en weg te maken. Tegen haar was 14 maanden cel geëist. Ook tegen deze uitspraak is appel ingesteld.

Hier het vonnis.