Hoger beroep Jocic in oude moordzaak

Vrijdag diende in Belgrado het hoger beroep van Sreten Jocic in de zaak van de liquidatie van Goran Marjanovi? (alias Goksi Bombas) in 1995. Dat schrijft Sueme. Bij deze aanslag, in Cafe Bambi in het sportcentrum Olimp, kwam ook de vriendin van Marjanovi? om het leven en raakten meerdere mensen gewond. Jocic heeft in eerste aanleg begin vorig jaar hiervoor 15 jaar gevangenisstraf gekregen. De rechters vonden bewezen dat Jocic opdracht heeft aan Miodrag Prodanovi? en Bojan Milosavljevi?. Het bewijs komt vooral van een kroongetuige die mogelijk in een Nederlands getuigebeschermingsprogramma verblijft. 

Dat is voormalig politieagent Zoran Djordjevic die in de rechtszaak tegen Jocic vanuit Nederland per videoverbinding getuigde. De moordenaars zouden voor de moord op Marjanovic 50.000 Duitse Marken krijgen. Jocic zou de wapens hiervoor hebben geleverd.

Vrijdag vroegen Jocic en zijn advocaat om opheffing van zijn hechtenis en vrijspraak. Wanneer het gerechtshof tot uitspraken komt is nog niet bekend.

De kroongetuige Zoran Djordjevic wordt ook in Nederland ingezet in tenminste één strafzaak: de moord op Sergio Miranovic in 2006. Daarvoor staat in hoger beroep de Montenegrijn Milos “Bato” P. terecht. De rechtbank veroordeelde hem tot 15 jaar gevangenisstraf.

De huidige staatssecretaris Fred Teeven leidde als officier van justitie een onderzoek naar moorden in Joegoslavische kringen. Teeven heeft de getuigeverklaring van een Zoran Djordjevic in het dossier gebracht die deel uitmaakt van het bewijs tegen Bato. Teeven staat nu op de lijst van getuigen in die zaak.

De doodgeschoten Miranovic was zwager van Jocic. Miranovic had een relatie met de ex-vrouw van de doodgeschoten ex-politieman Martin Hoogland, die gerekend werd tot de groep van Jocic.

Zie Sueme.

Lees ook:

Teeven getuigt in Joegomoordzaak